Суспільство

Не вистачає грошей на зарплати бюджетникам: виклик для громад Чернігівщини

Громади Чернігівщини постали перед викликом – не вистачає грошей на заробітну плату для працівників бюджетних установ. Дефіцит стане відчутним наприкінці року.

Усе це, зокрема, через вилучення з бюджетів громад так званого військового ПДФО, тобто податків на доходи фізичних осіб, які сплачують представники силового блоку.

Про серйозність проблеми розпитували голів громад.

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

Звісно, є проблема, бо забрали не тільки військове ПДФО, але й силове ПДФО. А силове ПДФО – це ПДФО, яке було від Нацполіції, від ДСНС України, від Нацгвардії, від усієї структури МВС. Для нас це особливо боляче, бо у нас є авіаційний загін. Уся рятувальна авіація України до війни базувалася в нас. І, відповідно, це був платник податку ПДФО №1 до нашого бюджету. Тому наші втрати доходної частини цього року становлять 40 відсотків, тобто мінус 40 відсотків – це понад 170 мільйонів гривень. Тому проблема дуже критична і режим економії увімкнений максимально, тому що, очевидно, від держави допомоги чекати не треба, а якось треба виживати.

Плюс маємо додаткове навантаження на бюджет – це харчування дітей війни, якого немає в інших областях, наприклад західних чи центральних, і яке також повісили на нас цього року, очевидно, і наступного так буде, хоча це обов’язок держави. Тому навантаження більше на бюджет, а доходів менше.

Ви згадували про економію. У чому вона проявляється? Це скорочення чи когось відправляють у відпустки за свій рахунок?

Поки що за свій рахунок не відправляємо. Там, де є можливості, то, звісно, оптимізуємо. І дивимося, де можна зекономити в інших статтях витрат бюджету. Тому що зарплати й енергоносії – це захищені статті бюджету. Ми маємо їх виконати в будь-якому випадку. Але, умовно, наприклад, дивимося по інфраструктурі, по ЖКХ, де можна зекономити; майже не фінансується спорт і культура, на жаль. Тому, скажімо так, за рахунок інших статей витрат бюджету намагаємося економити кошти, щоб закрити зарплати цьогоріч.

Проблема нестачі коштів на зарплати вже наявна чи в перспективі?

Ми бачимо, що на кінець року дійсно в нас бракує коштів. Щонайменше на грудень, а може, і на листопад. Де будемо брати кошти? Будемо дивитися з депутатами в жовтні, в листопаді: чи буде якесь мінімальне перевиконання бюджету по місяцю-двох чи ні. Чи, наприклад, можливо, зупинимо допомогу Збройним Силам України, яку постійно надаємо, виділяємо кошти і так далі…

Тобто такі не дуже веселі реалії виходять?

Так, ситуація дуже складна і, на жаль, для прикордонних областей із країною-агресоркою особливо. Тому що від нас люди потихеньку виїжджають. У нас бізнес закривається, а в західних областях, відповідно, тільки збільшується кількість населення і кількість бізнесу, який туди релокується. Тому сьогодні в дуже нерівних умовах різні регіони України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Приїжджаєш у село на прикордоння і бачиш на подвір’ях повішених собак»: на Чернігівщині не евакуюють чотирилапих

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради  

Зараз уже думаємо, щоб, можливо, попростити працівників піти у відпустки за свій рахунок. Коштів узагалі нема, але є видатки, отакі, як, наприклад, підключення модульної котельні. Це 800 тисяч гривень. Це те, що ми не можемо не зробити. На цій сесії збільшено кошторисні призначення і на програму мобілізації, бо вона продовжується. І на допомогу Збройним Силам України будемо збільшувати видатки. Але реально в бюджеті вже маємо значний дефіцит. На початок року в нас вилучення становило 49 мільйонів, якщо не помиляюся, тобто 42% минулорічної доходної частини бюджету.

Думали про такий варіант, як оце модно казати, оптимізація, тобто скорочення? Чи ви намагаєтеся зберегти робочі місця?

Скорочення передбачають проблему якості послуг. А ми ж прагнемо до надання якісних публічних послуг. Ну, не може бути один архітектор, чи один комп’ютерник, коли в тебе 200 комп’ютерів, правильно? Або один архітектор, або один працівник ЖКГ. Яка буде якість?

Ми більше для себе вибрали варіант співпраці, наприклад, із міжнародними партнерами, з грантами, щоб закривати ці питання. Ну, давайте залишимо людей без роботи. А якість послуг покращиться?

Якщо хтось думає реально, що зменшення чисельності службовців веде до покращення якості публічних послуг, той помиляється.

І якщо розглядати в структурі заробітної плати, навіть міської ради, то найбільше витрат у нас іде на старостинські округи. То треба старостинські округи закривати? Хоча ситуація така, що, навпаки, треба, щоб там люди додавалися. От у нас 17 старостинських округів, у кожного є свій помічник, працівник зі старостату. Тобто загалом ми маємо ситуацію, коли там понад 50% заробітної плати саме міської ради – це заробітна плата в старостинських округах. Що я там скорочу? Я не згоден, наприклад, зменшувати кількість старост або працівників у селах. Тому треба підходити до таких речей не популістично, а дивитися на якість…

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button