Суспільство

Небезпечна свіжість: до чого призводить любов до ароматних аерозолів

Освіжувачі повітря становлять неабияку загрозу здоров’ю людини, адже вони, як і будь-яка побутова хімія, здатні спричинити алергію. Особливо аерозолі небезпечні для тих, хто вже має генетичну схильність до хвороби. Та лікарі не радять ними користуватись і тим, хто повністю здоровий, адже може з’явитись набута алергія.

«Ми як алергологи взагалі не радимо користуватися побутовою хімією, це стосується не тільки освіжувачів повітря, а й будь-яких аерозолів. Зокрема це лаки для волосся, зволожувачі, засоби з догляду за квартирою та кухнею», – застерігає алерголог Олена Ільченко.

За її словами, саме аерозольні освіжувачі є найбільш шкідливими. Але не варто користуватися й іншими видами таких засобів, адже їхній аромат також є хімічним і шкодить здоров’ю.

Зреагувати на подразник організм може будь-яким способом. Якщо це освіжувач-спрей, то насамперед страждають слизові оболонки: ніс, очі, нижні дихальні шляхи. За словами лікаря, може виникати нежить, чхання, закладеність носа, задуха. У дітей алергія може проявлятися навіть подразненнями шкіри.

Алерголог не радить користуватися додатковими хімічними засобами ще й через те, що наразі повітря і так достатньо забруднене.

«Самі алергени, наприклад, пилок, також змінюються під дією забрудників атмосферного повітря. І такі алергени стають більш агресивними, сприяють більш тяжким проявам захворювання, що вражає навіть найменших дітей», – розповідає Олена Ільченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітаміни чи хімічна бомба: експерти розповіли, де купувати ранні овочі в Чернігові та чи є від них шкода

Загрозливі чинники, що провокують алергію, знаходяться й у кожній домівці – це звичайний побутовий пил. За словами лікаря, він може складатися з хутра тварин, органічних залишків комах, грибкових спорів.

«За рік у трикімнатній квартирі накопичується приблизно 40 кілограмів пилу. Уся його концентрація вперемішку з алергенами та хімією зосереджена на рівні 40-50 см від підлоги. Тому найбільше алергія загрожує саме маленьким дітям, адже вони дихають брудним повітрям», – каже лікар.

Не завжди рятують навіть кондиціонери, а якщо невміло ними користуватись та не чистити вчасно, то вони також можуть нести небезпеку.

Тому алергологи радять регулярно проводити наскрізне провітрювання та вологе прибирання у квартирі замість того, щоб освіжувати повітря у приміщенні зайвою хімією, яка, до того ж, має здатність осідати на пил, який потім людина вдихає.

Ще статті по темі

Back to top button