Суспільство

Небезпечний собака: хто відповідальний

Собака і небезпека – наскільки для вас нероздільне це поняття? Для людей, які постраждали від укусів цих тварин, так точно. Минулого року в Чернігові таких «щасливчиків» було 532. Уже від початку цього року від собачих щелеп постраждали 55 осіб. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото в осінньому листі чи в собачому туалеті: як чернігівці та собаки ділять паркову територію

Завідувач травматологічного відділення міської лікарні №2 Чернігівської міської ради Сергій Кушнір у телефонній розмові відмовився надати журналістам ЧЕline дані стосовно того, які собаки, домашні чи бродячі, кусають чернігівців частіше. Проте небезпеку можуть становити не тільки зграї чотирилапих безхатьків, а й домашні улюбленців, яких власники полюбляють вигулювати без намордника та повідка, а це порушення правил тримання собак і котів.

То як діяти, якщо ви зіткнулися з такою небезпекою? Телефонувати на лінію «102».

Як розповів журналістам ЧЕline старший інспектор прес-служби Управління патрульної поліції в м. Чернігові, майор поліції Віталій Копистко, нюанс, на який треба звернути увагу, – чи є у цього собаки хазяїн. Тобто людина, яка йде поруч і вигулює собаку без намордника або навіть без повідка і намордника. Відповідальність за порушення правил тримання собак і котів (правил їх утримання) передбачена ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Залежно від оператора, на виклик приїде екіпаж патрульних чи дільничний. Горе-власнику виписується протокол, а далі адмінкомісія приймає рішення, на скільки його оштрафувати», – розповідає Віталій Копистко.

Якщо собака безпритульний, у випадках, коли він поводиться агресивно, кидається на людей, або ж встиг уже когось укусити, патрульна поліція з осені минулого року співпрацює з Ветеринарно-стерилізаційним центром «Крок до тварин».

Ще статті по темі

Back to top button