Суспільство

Негативна ознака осені: багаття з опалого листя продовжують горіти на Чернігівщині

Осінь і весна – прекрасні пори року. Між тим, для них до нинішнього часу притаманна спільна ознака, причому негативна. Це спалювання листя, всілякого бадилля і трави. Адже найпростіший спосіб позбутися всього цього непотребу – спалити його.

Тому й не дивно, що навесні і восени після збору врожаю села та деякі міські квартали окутує їдкий і густий «смог», що завдає непоправної шкоди усьому живому. Люди з різними хронічними хворобами в цей час намагаються не показувати носа на вулицю та не пускають гуляти дітей. Адже під час спалювання листя в атмосферне повітря виділяються такі шкідливі речовини, як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук, що зумовлюють захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

«Для мене ця пора – суцільний жах. Я – астматик, і бувають дні, коли через отакі багаття не можу вийти на вулицю, бо розумію, неодмінно станеться напад. Схоже, що людям, які палять усе підряд, начхати на проблеми таких людей, як я. Хоча хворих у нашому місті багато. І через таку, здавалося б дрібницю, ми не можемо нормально дихати», – пояснює чернігівка Марія Вівденко.

Окрім того, спалювання рослинності часто стає причиною пожеж у житловому секторі, на полях чи лісах. І кожного сезону без людських жертв і матеріальних втрат, на жаль, не обходиться. Але чомусь ці факти не зупиняють охочих до випалювання опалого листя.

У зв’язку з цим чернігівські рятувальники вкотре звертаються до населення з проханням дотримуватися вимог Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього природного середовища» та правил пожежної безпеки, щоб не стати винуватцем пожежі, уникнути зайвих матеріальних втрат і не спричинити загрозу власному життю й безпеці навколишніх.

Утім, трапляються випадки, коли уповноважені служби надають дозвіл на спалювання рослинності чи сміття. Але все одно це дозволяється робити за умови дотримання низки правил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині група ентузіастів дала друге дихання місцевому ставку

«Перш ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче ніж 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Стежте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички. Перебуваючи в лісових масивах і паркових зонах, не кидайте непогашені сірники, недопалки та в жодному разі не розпалюйте вогнища», – радять сіверські рятувальники.

Також варто пам’ятати, що випалювання сухої рослинності або її залишків без відповідного дозволу карається неабияким ударом по гаманцю.

Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн, або позбавлення волі терміном до 3 років. Випалювання стерні, луків, пасовищ карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян і 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн – для посадових осіб.

Чернігівські екологи також підтвердили ЧЕline, що спалювання сухого листя – це справжнісінька біда. Бо навіть якщо після розведення багаття всі залишаються живі й неушкоджені, атмосфера зазнає негативного впливу. За словами еколога Юрія Карпенка, спалювати листя – некорисно та небезпечно. Адже його можна використовувати як безкоштовне добриво.

«Листя – це органічна біомаса, яку легко перетворити на перегній. Для цього його треба закомпостувати, і через два роки матимемо добриво для газонів, клумб чи декоративних ділянок. Але якщо це листя з придорожньої смуги, його треба консервувати та складати окремо, тому що в ньому є іони важких металів. У Чернігові збирає листя КП «Зеленбуд» і консервує його на території Ялівщини. А на своїх подвір’ях люди можуть зробити для листя маленькі компостні ями розміром метр на два», – сказав еколог.

До речі, в інтернеті можна знайти креативну рекламу про шкідливість спалювання сухої трави та сміття. Зокрема, в ній йдеться про те, що так вчиняти – соромно. Також у рекламі надана рекомендація для усіх: якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спершу поговорити з правопорушником і переконати його не робити цього. Якщо розмови не подіють, то викликайте правоохоронців і пожежників.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button