Суспільство

Нелінійний локатор: використання та особливості

Бурхливий розвиток недержавних служб безпеки призвело до справжнього буму на ринку спеціальних технічних засобів і послуг. Певну частку в цьому займають пристрої знімання аудіоінформації, найбільш потайливі, а отже, і менш вразливі в плані їх своєчасного і швидкого виявлення. Більшу частину спектру пристроїв знімання інформації займають радіомікрофони. Задля їх відстеження ефективно використовують нелінійний локатор.

Використання локатору

Здатність виявляти радіоелектронні об’єкти за допомогою локатора заснована на фізичній властивості напівпровідникових приладів, що полягає в тому, що при їх опроміненні зондувальним сигналом відбувається перетворення частоти сигналу в кратні гармоніки з їх подальшим випромінюванням в ефір. При цьому процес перетворення не залежить від стану радіоелектронного пристрою (активне — включене або пасивне — вимкнений). Сприйняття локатором будь вищої гармоніки власного випромінювання однозначно встановлює наявність в зоні зондування радіоелектронного приладу будь-якого функціонального призначення і з будь-яким ступенем маскування.

Сьогодні на українському ринку представлений великий асортимент як вітчизняних, так і закордонних нелінійних локаторів. Основну увагу при виборі моделі слід приділяти такими параметрами локатора:

  • потужність випромінювання,
  • режим випромінювання,
  • частота випромінювання,
  • наявність сертифіката на застосування по заявленому призначенню.

22

Потужність випромінювання має два аспекти: вона підвищує чутливість локатора, в той самий час є фактором небезпеки для здоров’я оператора.

Режим випромінювання безпосередньо пов’язаний з потужністю випромінювання. У разі роботи локатора в безперервному режимі максимальна потужність випромінювання сягає 35 Вт. Це означає, що і середня потужність опромінення, якому піддається оператор в процесі роботи на частотах 880-1000 МГц, дуже велика і при тривалій роботі є джерелом небезпеки.

При роботі з локатором часто можливо не тільки виявляти електронні пристрої, але і визначити їх тип при прослуховуванні демодульованих аудіосигналів. Наприклад, при виявленні магнітофона, що працює, можна почути звук від записуючої головки. Більш того, хороший нелінійний локатор забезпечує прослуховування синхронізованого відеосигналу при виявленні більшості дешевих відеокамер.

При використанні FM-демодуляції іноді можна почути характерні періодичні або інші унікальні звуки, що викликаються перемиканням фази в працюючих електронних пристроях. Тому важливо практикуватися у використанні локатору, щоб легко розпізнавати характерні звуки, властиві певним електронним пристроям. Якщо виявлений помилковий напівпровідник, користувач легко визначить його, прослуховуючи аудіосигнал і одночасно надаючи на нього фізичний вплив.

Реклама

 

Ще статті по темі

Back to top button