Суспільство

Необхідний мораторій на відключення газопостачання у містах узимку – депутат Чернігівської міськради

*Актуально

На сьогодні вітчизняне газове законодавство досі не гарантує підприємствам теплоенергетичного комплексу безперебійне постачання газу для опалення міст взимку.

Як зазначив депутат Чернігівської міської ради від політичної партії «Наш край» Віктор Бистров, приватний міськгаз чи облгаз можуть у будь-який час відключити теплопостачальників від газу. «У такій ситуації без тепла залишаються всі споживачі – навіть ті, хто регулярно сплачує за тепло. А поміж них – об’єкти соціальної інфраструктури: лікарні, школи, дитсадки та житлові будинки», — сказав він. В усіх випадках причина відключення – заборгованість не споживачів, а підприємств теплокомуненерго.

Прикладів таких вже не один: на початку грудня минулого року у Кропивницькому об’єкти соціальної інфраструктури та десятки житлових будинків опинилися без тепла та гарячої води. Уряд так і не зробив висновків та не було вжито жодних заходів для запобігання подібних випадків у майбутньому.

Минулого тижня ця історія знову повторилася відразу в двох містах – Славутичі та Смілі. Під час опалювального сезону міські ТКЕ Славутича та Сміли були відключені від газопостачання – соціальна інфраструктура та жителі міст залишились без тепла та гарячої води. Цього разу знов приводом для відключення стала заборгованість теплопостачальних підприємств міст облгазам за газ, а не борги споживачів.

Тисячі українців знов стали заручниками з’ясовування відносин між олігархами та чиновниками з НАК «Нафтогазу». І тільки відсутність морозів врятувала систему опалення від знищення та катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 7-й школі Чернігова проблема з опаленням?

Партія «Наш край» звернулася до уряду з вимогою негайно, поки не трапилася техногенна та гуманітарна катастрофи, заборонити відключати від опалення соціально важливі об’єкти: лікарні та поліклініки, школи та дитсадки. Також озвучена вимога ввести мораторій на відімкнення споживачів від комунальних послуг, якщо сплата за послуги відбувається у необхідному обсязі.

Крім того, партія «Наш край» підготувала та зареєструвала у Верховної Раді законопроект №7408, що запобігає відключенню об’єктів соціальної інфраструктури та їхніх постачальників тепла від газу. На даний момент законопроект знаходиться на розгляді у відповідному Комітеті ВРУ.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button