Суспільство

Неподалік Чернігова розташована унікальна локація – лавандове поле (Фото)

Менше ніж за 20 км від Чернігова в с. Михайло-Коцюбинське розташоване неймовірне поле «Лавандова мрія». Його площа становить приблизно 15 соток, на території є альтанка, гойдалка, різні фотозони з піаніно, кругляками дров. На цій території висадили дві тисячі саджанців лаванди, які зачаровують відвідувачів своїм неймовірним запахом і красою.

«Ідея створення такого лавандового поля виникла спонтанно. Одного зимового вечора я побачила сюжет про лаванду та зрозуміла, що це моє. Створили ми «Лавандову мрію» ще в 2020 році. Проте спершу була не дуже вдала спроба, оскільки ми замовили саджанці, але вони виявилися не дуже якісними. Тому хоч цього року нашій справі виповниться вже чотири роки, проте ми й досі її вдосконалюємо», – розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН власниця «Лавандової мрії» Алла Стеченко.

Лавандова локація дуже популярна серед жителів Чернігова й області для відпочинку та фотосесій. Як зазначає Алла Стеченко, вхід на локацію коштує 150 грн із людини за годину, якщо ж хочете орендувати поле для фотосесії, то коштуватиме вам це 800 грн за годину ввечері та на сході сонця, або ж 600 грн – удень. Також можна придбати букети лаванди, їх ціна залежить від кількості гілочок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між двома світами: сповідь дружин чернігівських військовослужбовців (Відео)

«Дуже важко виїхати з локації, коли ти вже доторкнувся до тієї квітки, і не взяти з собою. Квіти лаванди дуже гарні, дуже духмяні, тому ми пропонуємо своїм відвідувачам придбати букети. Лаванда – це сухоцвіт, її не можна ставити у воду. Якщо її правильно висушити, привезти, підвісити в провітрюваному місці, куди не потрапляють сонячні промені, то можна отримати сухоцвіт, який радуватиме цілий рік. Вона не втрачає кольору. У нас лікарська лаванда, вона забезпечує розслаблення. Також можна зробити лавандовий мішечок», – зазначає Алла Стеченко.

Лаванда – багаторічна невибаглива рослина. Її квіти застосовують у медицині, косметології, кулінарії. Вона поширена по всьому світу. Якщо правильно за лавандою доглядати, то її квіти можуть рости до 20 років на одному місці.

«Лаванда – рослина непримхлива. Але догляд за нею потрібен. Ця рослина доволі посухостійка, можна її не поливати, не потребує якогось особливого підживлення. Лаванда дуже любить стрижку – це основне, що для неї потрібне. Якщо її не підстригати вчасно, то кущі лаванди можуть пожити 3-4 роки й розвалитися. Щоб вони мали гарну форму кулі, за нею треба доглядати. Обов’язково треба її підстригати восени, також можна додатково проводити корекційну стрижку після зими. Ще треба прополювати, спушувати землю. Після закінчення сезону ми пропонуємо відвідувачам також аромасаше, тому що користь лаванди не в цвіті, а в коробочках. У них міститься ефірна олія, що дуже корисна для здоров’я та має релакс-ефект. Дуже добре діє на нервову систему та зміцнює сон», – розповідає власниця«Лавандової долини».

Алла Стеченко зазначає, що цього року через погодні умови лаванда трішки примерзла, наразі вона ще набирає колір, вирівнює свій цвіт. Тому локацію відкриють із 28 червня. Цвітіння лаванди триватиме три тижні, орієнтовно до 20 липня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button