Суспільство

Незнання не звільняє від відповідальності – Вадим Мисник про поширення інформації про військових

За роки військової агресії Росії у соцмережах неодноразово з’являлася інформація про пересування військової техніки. Якщо на початку воєнних дій на сході країни ні представники ЗМІ, ні населення, ні певні державні структури не були належним чином поінформовані й подібна інформація ставала відомою широкому загалу, то нині ситуація змінилася.

У засобах масової інформації та Інтернеті неодноразово порушували цю тему, тож люди знають і розуміють, що цього робити не можна. За роз’ясненнями чому саме журналісти ЧЕline звернулися до начальника Регіонального медіа-центру Міноборони в Чернігові Вадима Мисника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові презентували унікальне видання про війну – «Вклонімося доземно українському солдату»

«За даним розвідки, 60-70 відсотків розвідданих збирається з відкритих джерел інформації, а це саме друковані ЗМІ, телебачення, радіо. Та останніми роками значна частина – це соцмережі. Тому в цьому напрямі дуже важливо дотримуватись певних мір безпеки, а також слід пам’ятати, що подібну інформацію відслідковують не просто люди, а й спеціальні програми обробки даних».

Зараз військові дотримуються заходів безпеки. Якщо, наприклад, військова техніка пересувається населеними пунктами чи на залізничних платформах, то приховують номери, бо за ними можна ідентифікувати підрозділ або військову частину і визначити, куди й хто відбуває.

Що ж до населення, то, зазначає Вадим Мисник, незнання закону не звільняє від відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаряча пора в небі: чому над Черніговом кружляють гвинтокрили

«У 2014-2015 роках серед населення спостерігались панічні настрої. Зараз вже таких проявів немає, але якщо людина займається поширенням у соцмережах якоїсь інформації про військову техніку або пересування, то цим цікавиться СБУ і військова розвідка. Якщо випадок одиничний – це одне, а якщо збирають інформацію систематично або особа має декілька акаунтів у соцмережах, то це вже інша справа».

Адже нам відомі випадки затримання людей, які займаються збором і поширенням подібної інформації.

Окремо варто сказати про дрони. Використання їх над військовими об’єктами обмежено на законодавчому рівні.

Проте, зауважує Вадим Мисник, методів збору розвідданих дуже багато, тому заходи з безпеки потрібно вдосконалювати.

«Однак обмеження використання Інтернету на даний момент не існує. Тому поки що тільки так», підсумував начальник Регіонального медіа-центру Міноборони в Чернігові Вадим Мисник.

Ще статті по темі

Back to top button