Суспільство

Німецький експерт у Чернігові розповів про війну, турбіни і мислення «а-ля дойч»

Військовий конфлікт на Донбасі журналісти часто називають антитерористичною операцією, але логічно, що насправді там іде повномасштабна війна. Тому медійникам варто називати речі своїми іменами.

Про це сьогодні, 10 серпня, під час прес-конференції в Чернігові заявив німецький медіаексперт Клеменс Шелль.

«Це війна. Якщо почитати, що означає термін «тероризм», то це невелика група людей, що вчиняє певні терористичні акти на певній території. А на Донбасі зовсім інша ситуація. Журналісти мають оперувати терміном «війна», – зазначає Клеменс Шелль.

За словами медіаексперта, в західних ЗМІ, зокрема, в Німеччині, по-різному висвітлюють події в Україні.

«Є ЗМІ, які називають події на сході України війною, але чимало журналістів називають усе те «українською кризою». Утім, українські ЗМІ не повинні зважати на урядові заяви та називати речі своїми іменами. На Донбасі йде війна. Якби Україна була членом НАТО, то Німеччина застосувала б зброю. Але поки що Україна навіть технічно не готова до вступу», – зазначає Клеменс Шелль.

Також Клеменс Шелль розповів про розуміння німцями російсько-грузинського конфлікту в 2008 році.

«Багато німців (і я особисто також) вважають, що в Грузії була війна, але вона була спровокована тодішнім президентом Саакашвілі», – заявив експерт.

Не оминув увагою пан Шелль і ситуацію з турбінами фірми «Сіменс», які Німеччина продавала Росії. Потім ці турбіни виявили в окупованому російськими військами Криму.

«У Німеччині був справжній скандал. Усі були обурені, адже спостерігається порушення міжнародних угод», – зазначає Клеменс Шелль.

Павло Солодовник

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button