Суспільство

Ніжин має два нові міста-побратими

Ніжин розширює співпрацю з Польщею. Зокрема нещодавно було підписано Меморандум про співпрацю з містами Дебіце та Олькуш.

Пропозиції підписати угоду про співпрацю та партнерство передувала реальна допомога Ніжину в найтяжчий для міста час.

«Із перших днів повномасштабного ворожого вторгнення, тобто з 24 лютого, ми встановили контакти з польським містом Олькуш, де дуже потужні волонтери, пізніше через них ми почали взаємодіяти з міською владою.

У місті Дебіце навпаки – у нашої команди є прямий контакт із керівництвом міста та мером. Він у нас був із візитом восени, фактично напередодні широкомасштабної війни.

Тобто підписанню меморандумів про співпрацю і нашому візиту передувала вже їхня солідна підтримка нашого міста», – у коментарі для ЧЕline зазначив голова Ніжинської громади Олександр Кодола.

Завдяки допомозі громад міста Дебіце та Олькуш місту Ніжин, який півтора місяця перебував в оточені ворожих військ і зазнавав ракетних бомбардувань, вдалося уникнути гуманітарної катастрофи та допомогти найбільш уразливим категоріям населення міста та військовим.

«Надавали гуманітарну допомогу, допомагали різними технічними пристроями. І ось цього разу міський голова Дебіце передав дороговартісне обладнання – радіостанції для наших захисників. Ми щиро вдячні.

Взагалі поляки і Республіка Польща, за моєю оцінкою, – це той народ і та країна, яка надала найбільшу і безпрецедентну підтримку українцям в усіх сферах. Це економічна підтримка, фінансова і прихисток для понад трьох мільйонів людей. Ми відвідали українців в Олькуші та в Дебіце, побачили, як їм там живеться. Вони щиро дякують, що до них така увага і така підтримка надається», – розповів Олександр Кодола.

Підписання Меморандуму про співпрацю між містами – це, з одного боку, важливий крок формалізації співробітництва, яке вже налагодилося, а з іншого – це програма дій на найближче майбутнє, що допоможе містам розпочати різнобічну та взаємовигідну співпрацю між громадами в різних сферах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для тих, кому від 8 до 35 років: у Тупичеві працює молодіжний центр «Петарда»

«Співпрацю, яка налагоджена, ми просто закріпили юридично.

Вона – в економічній сфері, соціальній, освітній, культурній. Зокрема, передбачений обмін делегаціями під час національних свят, артистами, театрами. І підтримка одне одного. Нині в нас складні часи і ми отримуємо допомогу від дружньої країни та від міст-побратимів. Будуть у них, не дай Бог, якісь важкі часи, ми теж не залишимося осторонь, по мірі наших можливостей», – сказав Олександр Кодола.

Також важливо, що нині в Ніжині триває активна робота з перейменування вулиць, які мають стосунок до радянського минулого чи прославляють країну-агресорку. То міський голова  вийшов з ініціативою, щоб на честь згаданих міст побратимів перейменували кілька вулиць.

«Я буду дуже радий, коли, наприклад, замість вулиці Толстого з’явиться вулиця на честь Дембіце чи вулиця на честь Олькуша, наших міст побратимів, які підтримали нас конкретною допомогою і надалі допомагають», – повідомив Олександр Кодола.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button