Суспільство

Ніжинська лікарня оптимізує ліжковий фонд: у палаті буде менше пацієнтів

Центральна міська лікарня проведе заходи з оптимізації ліжкового фонду. Під оптимізацією передбачається скорочення 10 ліжок в онкологічному відділенні й 5 урологічних – у хірургічному. Як зізнається головний лікар Ніжинської ЦМЛ Олександр Костирко, потреба таких дій виникла через реформування медичної галузі. Заклад перетворюється на комерційне підприємство, і з 1 січня має проявити активну співпрацю з первинною ланкою медичної допомоги (сімейна медицина). Для цього – реорганізувати лікарню шляхом розмежування хірургічного відділення на №1 та №2 і перенесення й збереження в складі останнього онкологічних ліжок.

«Відповідно до нового законодавства, у структурі лікарні інтенсивного лікування I чи II рівня, якою, швидше за все, ми й станемо, немає онкологічних ліжок та онкологічного відділення загалом. З огляду на захворюваність і смертність нашого населення в онкології після серцево-судинних захворювань, економічні показники зайнятості ліжкового фонду, терміни перебування пацієнтів, ми ухвалили рішення скоротити 10 онкологічних ліжок, що переходять до хірургії. Це виконуємо для того, аби зберегти онкологічне відділення (воно діє тільки тоді, коли там є щонайменше 30 ліжок, де цілодобово обслуговуються хворі). Таким чином ми надамо людям можливість отримувати допомогу на місці, а не посилатимемо їх до Києва чи Чернігова», – коментує Костирко.

До того ж, запевняє, ще три роки тому обласний онкодиспансер і керівники онкологічної служби провели моніторинг, де рекомендували Ніжинській ЦМЛ облаштувати онкологічні ліжка на базі хірургічного відділення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській міській лікарні №2 провели надскладну операцію

«Жодне хірургічне ліжко не скорочується. Їх як було 45, так і лишається, – зазначає головний лікар ЦМЛ. – Замість 30 онкологічних буде 20, відповідно до навантаження, яке потрібне. Скорочуються й 5 ліжок урологічних. Не буде в нас палат по 8-9 ліжок – як зараз у хірургічному відділенні. Морально людина не може перебувати в приміщенні, де дев’ять ліжок. Усюди в цивілізованих лікарнях взагалі по 2-3 ліжка в палаті. Якщо це хірургічне відділення, то повинна бути хірургічна активність не 40%, а 60%, лікуються консервативно. 60% мають перебувати на первинній ланці. Ми можемо утримувати й по 500-600 ліжок у лікарні, але якість надання послуг від цього не покращиться».

Олександр Костирко додає: якщо виникне додаткова потреба в онкологічних ліжках, їх виділятимуть за рахунок тих, що не використовуються. До того ж, обіцяє, жоден кваліфікований працівник (лікарі та середній медичний персонал) унаслідок оптимізації не будуть звільнені з роботи.

«Ми враховуємо загальну політику Міністерства охорони здоров’я. Усі фахівці будуть працевлаштовані. Вивільняються лише дві посади санітарочок. Та й то, за згодою сторін: вони вже давно збиралися залишити своє робоче місце. Їм по 70 років, пенсіонерки», – сказав він.

Джерело: «Правда ТУТ. Ніжин»

Ще статті по темі

Back to top button