Суспільство

Ніжинські лісівники запустили літальний комплекс

Ніжинські лісівники планують оперативно отримувати лісові картографічні дані за допомогою безпілотного літального комплексу «Лелека-100». Ці питання були у центрі уваги науковців та спеціалістів, які зібралися в ДП «Ніжинське лісове господарство» на робочу нараду.

Головна тема обговорення – моніторинг та оперативне картографування лісів за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Про це повідомляє ДП «Ніжинське лісове господарство».

«На жаль лісівники мають картографічні дані, які стрімко втрачають свою актуальність. Тому існує нагальна потреба в оновленні лісової картографії. На відміну від трудозатратних наземних методів картування, безпілотні літальні апарати дають змогу швидко та економічно вигідно виконати аерознімання територій з метою складання ортофотопланів, – каже головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко. – БПЛА мають додаткові переваги порівняно з традиційним аеро- та космічним зніманням: точність, мобільність, висока оперативність. Використання нашого «безпілотника» передбачатиме прив’язку скріншоту до карти та самостійну аерофотозйомку».35158879_1564377390355455_738360459354177536_n

Безпілотний комплекс «Лелека-100», який є на озброєнні у ніжинських лісівників, дозволяє проводити якісну зйомку та охоплювати значні території для дослідження.

«Радіус польоту «Лелеки-100» складає до 60 кілометрів, – говорить про характеристики апарату міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. – У повітрі на одній батареї він може перебувати більше 2-ох годин. Робоча висота польоту до 1200 метрів. Завдяки зуму камери, з висоти 800 метрів можна добре розгледіти людину, а з висоти 400 метрів можна прочитати номер авто. Відео передається на екран оператора у режимі он-лайн».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайфхак від лісівників: як поводитися в пожежонебезпечний період

Завідувач лабораторії моніторингу та сертифікації лісів Українського науково-дослідного інститут лісового господарства та агролісомеліорації Ігор Букша переконаний, що новітні технології, які збираються впроваджувати в життя ніжинські лісівники, значно полегшать роботи з таксації лісів та спростять роботу спеціалістам.

«За допомогою БПЛА можна отримувати актуальні матеріали про ліси, – каже науковець. – Оперативне внесення в електронні карти змін, які відбулися впродовж року, дозволить значно прискорити і покращити матеріали, які складають основу безперервного лісовпорядкування».

За словами провідного інженера Української лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект» Миколи Кошовця, окрім покращення лісовпорядкування БПЛА можуть також виконувати лісопатологічний моніторинг.

«За зміною кольору та розрідженості пологу лісу й іншими візуальними ознаками оператор може визначити ділянки лісу з пошкодженнями хвоє- та листогризучими шкідниками, вітровали, сніголами, буреломи, сухостої, захаращеність тощо», – каже досвідчений таксатор.

Ініціатива використати «Лелеку» для системного вирішення проблем оперативного збору інформації про ліси належить директору ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрію Болоховцю.

«Коли ми купували «безпілотник», то спочатку орієнтувалися на вирішення проблем моніторингу та контролю за лісами – аби більш ефективно протидіяти незаконним вирубкам, виявляти випадки браконьєрства та осередки пожеж, – пояснює керівник підприємства. – Але залучення до співпраці лісових науковців, представників ІТ сфери та спеціалістів ВО «Укрдержліспроект» створює передумови для використання БПЛА не просто для того, аби побачити ситуацію в лісі з висоти пташиного польоту, але й дає можливість отримувати оновлені картографічні дані, що допомогають ефективно планувати і виконувати лісогосподарські заходи».

Ще статті по темі

Back to top button