Суспільство

Ніжинський краєзнавчий музей запрошує охочих навчитися писати гусячим пером

300 років тому написання паперових листів було поважним заняттям, справою, якою могли займатися лише обрані – представники вищих кіл суспільства. Шарму цьому заняттю додавала тотальна неписьменність більшості населення України XVII ст. і висока вартість матеріалів для письма.

Недешевим був сам папір, та й кулькових ручок ще не існувало. У XVII ст. писали чорнилом за допомогою спеціально заточених гусячих пер. Письмо за допомогою чорнила та пера є цікавим і складним заняттям. Воно потребує витримки й терпіння, навичок каліграфії та поводження з перами та гарячим сургучем. Але всі ці складнощі можна здолати, бо письмо пером – це магія, де писар – чарівник, який, підкоривши воду, вогонь і метал, закарбовує живу історію на нетлінному папері.

Про це повідомив завідувач відділу історії м. Ніжина НКМ ім. І. Спаського Роман Желєзко.

Гріхом буде не згадати про атмосферу, в якій писалися ці листи. Чого тільки вартий скрип гусячого пера! Про нього може розповісти лише той, хто власноруч писав колись пером. Написані від руки листи неодмінно мають оцінити справжні романтики. Важкувато буде підібрати слова, щоб передати ті відчуття, що переповнюють душу під час читання листів, оповитих коханням. Вічністю здаються секунди, поки ти розгортаєш листа, щоб прочитати рядки, написані найдорожчою в житті людиною.

З метою допомогти всім охочим відчути ці неповторні емоції та відчуття, що їх супроводжує написання паперового листа, 28-29 вересня 2019 р. до м. Києва на «Фестиваль живих історій» завітали працівники Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського: Брязкало Тетяна, Дудченко Геннадій та Желєзко Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські школярі отримали листа від королеви Великої Британії

У рамках дводенного дійства ніжинські любителі історії провели презентацію та майстер-клас під назвою «Листи XVII ст.: перо, чорнило і сургуч». Гостям і учасникам фестивалю було розкрито всі таємниці підготовки цього майстер-класу: пошук пер і їх заточення, експерименти зі створення чорнил за стародавніми рецептами, зістарення паперу тощо.

А найголовніше – запропоновано власноруч написати лист, запечатати його сургучевою печаткою та забрати все це додому.

Такий лист є унікальним, бо лише ви обираєте час, місце і людину, поруч з якою варто розкрити та прочитати вашого листа. До речі, Ніжинський краєзнавчий музей ім. І. Спаського запрошує всіх охочих навчитися писати гусячими перами завітати на гостини, отримати незабутні враження та власноруч створені приємні подарунки на згадку.

71737058_2419979784926910_3135692001459044352_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button