Суспільство

Нотаріуси можуть отримати право реєструвати шлюби і розлучення

Подолання рейдерства – було і залишається важливою ціллю Мін’юсту, яку можна реалізувати за досить короткий строк. Зокрема, значну частину роботи по боротьбі з рейдерством вже зроблено, повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська під час презентації «To do list» Мін’юсту.

За його словами, за перші місяці роботи було реалізовано 12 пунктів із 22 дорожньої карти з протидії рейдерству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові в рамках проекту “Шлюб за добу” розписали вже 1500-ту пару

«З першого вересня було зроблено величезну кількість роботи, ще більше ми плануємо зробити до кінця цього року. У нас є 3 напрями, за якими ми боремось з рейдерством. Перший – це перезавантаження персоналу. Другий – удосконалення законодавства, яке містить багато прогалин та недоліків. Третій – розбудова ІТ інфраструктури: впровадження ризик модулів, MobileID та інших сучасних технологій, що знизить ризики незаконного втручання людини в систему», – наголосив Денис Малюська.

На відміну від боротьби з рейдерством реформа нотаріату є менш складною. За словами очільника відомства, наразі Мін’юст працює із Верховною Радою, аби розширити перелік функцій, які виконують нотаріуси. Наприклад, нотаріуси вже найближчим часом отримають право реєструвати шлюби і розлучення.

Так само, як і в сфері держреєстрації, у сфері нотаріату на часі впровадження сучасних технологій: Е-нотаріату, електронного документообігу, засвідчення web-сторінок.

«Наступний напрям роботи – виконання судових рішень. Сьогодні одна з проблем цієї сфери – наявність великої кількості мораторіїв. Наразі існує близько 9 мораторіїв, де виконавцю заборонено здійснювати будь-які дії, пов’язані із поверненням боргу. Наприклад, це мораторій на стягнення основних фондів з державних підприємств, мораторій на виконання рішень проти підприємств ПЕК, мораторій на виконання рішень проти шахт. Проблема полягає в тому, що підприємство, з якого не можна стягнути борг, ніколи не зможе отримати чесного і прозорого контрагента, ніколи не зможе отримати товари за чесною ціною. Мораторії – це величезні корумповані ризики, і зменшити кількість таких мораторіїв є ключовим завданням на наступний рік», – зазначив Денис Малюська.

Крім зменшення кількості мораторіїв важливим питанням залишається розвиток інституту приватного виконавця. Пропонується змінити співвідношення державних та приватних виконавців на користь перших, що зекономить державні кошти з одного боку та забезпечить перехід до повноцінної змішаної системи виконавчого провадження з іншого.

Також у пріоритеті Міністерства – імплементація положень Кодексу України з процедур банкрутства, забезпечення належної якості безоплатної правової допомоги, створення ефективної системи медіації, відновного правосуддя, третейських судів та арбітражів, конкурентних державним судам, збільшення впливу приватних експертів на розробку методик і прийняття рішень у судово-експертній діяльності.

Урядовий портал

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button