Суспільство

Нова українська школа: перші кроки та перспективи розвитку на Чернігівщині

Із 1 вересня 2018 року всі школярі відчують зміни в підходах до звичного навчального процесу. Особливо ретельно профільне міністерство підійшло до освітнього простору першачків.

Докладніше про принципи Нової української школи (НУШ) та її впровадження на Чернігівщині розповів учора, 2 липня, під час брифінгу начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький.

  • Акцент — педагогіка партнерства. Діти, батьки, педагоги є рівноцінними учасниками освітнього процесу. Учням даватиметься не просто багаж знань, а напрацьовуватимуться навички їхнього застосування в реальному житті. Вчителі у свою чергу матимуть більше свободи у виборі методів навчання, зможуть пропонувати свої навчальні програми, — зазначив Микола Конопацький.

Основні новації НУШ

Із 1 вересня 2018 року впроваджується новий Державний стандарт початкової школи орієнтовно в 648 перших класах Чернігівщини з загальною кількістю учнів понад 10 тисяч осіб.

Наразі всі вчителі пройшли спеціальну підготовку й отримали відповідні сертифікати. Втім, навчання ще триватиме. Також усі вони одержать спеціальний методичний посібник, розроблений фахівцями Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найпопулярніша вища освіта в області – педагогічна

До речі, чотири школи вже цьогоріч, за згодою батьків, випробовували підходи Нової української школи.

Варто зазначити, що вперше реформа має значне фінансове підґрунтя. На придбання всього необхідного для області виділять понад 30 мільйонів гривень.

Приємний сюрприз для першачків — ігрові набори від LEGO Foundation.

Планується реалізація профільного навчання в старшій школі.

Що таке карта освітнього простору

Управління освіти і науки ОДА візуалізувало мережу закладів загальної середньої освіти. Їх наразі 520. На мапі відображено не лише місце знаходження школи, а й коротка довідка про неї і навіть стан дороги, якою здійснюватиметься підвіз дітей за необхідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Костя Гальос. Вундеркінд із Чернігівщини вважає, що українська освіта «вбиває» таланти

За допомогою карти можна докладніше вивчити мережу опорних закладів області. Їх на сьогодні 31 і 16 філій.

Остаточну мережу буде сформовано після завершення процесу децентралізації й утворення об’єднаних територіальних громад області.

Ознайомитися з картою можна за посиланням.

Окрім того, Микола Конопацький коротко охарактеризував результати цього навчального року.

  • Нам вдалося оптимізувати мережу малокомплектних шкіл. Укотре наголошую, це — не «вбивство» села, а шанс на якісну освіту для всіх учнів, — зазначив начальник Управління.

Ще статті по темі

Back to top button