Люди

Люди: Костя Гальос. Вундеркінд із Чернігівщини вважає, що українська освіта «вбиває» таланти

Десятикласник Костянтин Гальос із Мени, провінційного містечка на Чернігівщині, недавно здолав національні вершини, ставши призером всеукраїнської олімпіади з хімії. ЧЕline поспілкувався з обдарованою дитиною і почув доволі цікаві думки юного таланта стосовно сучасного освітнього процесу.

31880643_215100299081078_5836748001351041024_n

Костю, чому для вивчення ви обрали саме хімію?

На яких освітніх змаганнях перемагали?

Переможець обласної олімпіади з хімії. А цього року брав участь у всеукраїнському останньому етапі олімпіади з хімії в Полтаві. Здобув диплом третього ступеня. Усього там було близько 150 школярів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Курйози в Польщі, кінець фрілансу й антидепресанти з YouTube: різностороннє життя Михайла Репеха

Де мрієте навчатися після закінчення школи?

Хотів би навчатися в Шевченка (Київський національний університет ім. Шевченка. – Авт.), там є і хімфак, і Інститут високих технологій. Загалом багато цікавих університетів, але точно я ще не визначився. Я подаватиму документи в кілька вишів.

Якою бачите свою майбутню професію?

Мені подобається органічна хімія. Біохімія. Або біохіміком стати, або хіміком-органіком, але не так, щоб на якомусь виробництві працювати. А щоб саме досліджувати, створювати щось нове.

У власному побуті використовуєте знання з хімії?

Трішки є. Коли треба кропити рослини гербіцидами. Розраховувати різні концентрації. Інколи батько просить, щоб я йому допоміг. А так доволі часто в повсякденному житті не дуже трапляється.

Крім хімії, які ще хобі маєте?

Мені подобається така наука, як астрономія.  Цікавлюсь фізикою, біологією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛЮДИ: Серіал «Школа», безпека у школі та знущання над деревами очима школярки Яніни Деркач

Взагалі готуватись до олімпіад складно? Хто з вами займається?

Загалом уся підготовка – це дуже витратно і по часу, і по грошах. Зазвичай зі мною займається мій вчитель, але коли я готувався до обласної олімпіади, їздив на відбіркові збори до Чернігівського колегіуму, кілька разів займався з професорами, виконував практичні роботи.

Що скажете про рівень сучасної шкільної освіти? Чи дає можливість розкрити потенціал учням, дітям?

Звісно, ні. Наша освіта дуже погана і нерозумна. Тому що дуже багато зайвої інформації. Це все нагромаджується. У дітей зовсім немає вільного часу. Наприклад, у мене зараз 17-18 предметів, і з кожного треба щось вчити, все здавати. Хороша система, наприклад, у Великій Британії. Діти визначають у 8-му класі від 6 до 9 предметів, які потрібні в житі. Там іде спеціалізація. А в нас хочуть дати все й одразу. Через це в більшості дітей бажання вчитися взагалі немає, не кажучи вже про олімпіади чи серйозні заняття.

Як ставляться до вашого поглибленого вивчення хімії батьки?

Нормально. Завжди «за», завжди проїзд оплатять. Підтримують мене. Бачать, що є здібності, і сприяють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Півсотні країн світу, балет і йога: тендітна чернігівка з величезним багажем цікавостей

Чи не заважає навчання відпочинку?

Заняття хімією – для мене радше відпочинок, аніж якась важка справа.

Чи хочете виїхати з України та реалізувати себе за кордоном?

Загалом я розглядав такий варіант, є така можливість у вишах – обмін студентами. Наші їдуть за кордон, їхні – до нас. Якщо буде така можливість, дуже хотів би скористатися. Але хімічна сфера в Україні зараз добре розвивається, тому пробуватиму реалізувати себе тут.

Що порадили б одноліткам?

У всіх дітей є таланти, здібності. Просто немає їхнього розвитку. Порадив би не дуже рватися знати все. Бо є діти, які годинами сидять і зубрять. Якщо тобі щось не дається, краще добре вчити те, що ти розумієш. Взагалі діти дуже завантажені, треба більше відпочивати, але відпочивати нормально, а не так як завжди…

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button