Суспільство

Нова зливна станція у Чернігові запрацює з січня 2021 року

В грудні 2020 року КП «Чернігівводоканал» разом з представником виробника – ТОВ «ІМЕСТ-ПЛЮС», м. Київ, провели пусконалагоджувальні роботи та практичні випробування зливної станції, змонтованої в районі села Гущин на території каналізаційних очисних споруд міста. Це – завершальний етап виконання робіт, яким підтверджено, що станція працює в режимі, визначеному виробником. За планами КП «Чернігівводоканал», нова зливна станція розпочне приймання стоків від перевізників з січня 2021 року.

У проведенні пусконалагоджувальних робіт та практичних випробувань зливної станції прийому стоків типу STZ211, продуктивністю 60 м3/год, виробництва фірми ЕNКО (Польща) окрім представника фірми-виробника приймали участь перевізники рідких побутових відходів, які працюють на території міста Чернігова.

Під час проведення випробувань через зливну станцію було прийнято стоки різної консистенції з трьох спеціалізованих автомобілів.

Працівники КП «Чернігівводоканал» та перевізники на практиці відпрацювали порядок зливу стічних вод, ознайомилися з технологічними особливостями роботи станції зливу, провели відбір проб та аналіз стічної води з кожного автомобіля. За результатами випробувань було надано ряд технічних рекомендацій, направлених на покращення роботи зливної станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брянськ зливає відходи в Десну (Фотофакт)

Фактично, було підтверджено, що зливна станція працює в заявлених режимах. Для автомобілів з різними об’ємом завантаження зафіксована практично однакова швидкість прийому стоків – 1мза хвилину. Практично, з урахуванням часу на приєднання, за годину станція зможе прийняти 6-8 автомобілів.

Щодо температурних режимів роботи зливної станції, то, як запевнив комерційний директор ТОВ «ІМЕСТ-ПЛЮС» Андрій КІТ, питань виникати не буде  – станція працюватиме і при температурі в мінус 30 градусів. Головне, щоб рідина в ємності автомобіля не замерзла. Як то кажуть – повірили представнику виробника на слово, адже на практиці питання роботи станції в умовах наднизьких температур через погодні умови не перевіриш.

Зазначимо, що станція працює в автономному режимі і під час роботи не потребує втручання обслуговуючого персоналу. І тут, на перший план виходить навчання перевізників – адже саме від них залежить порядок і чистота на зливному майданчику. До речі, для цього є всі умови – майданчик по периметру і безпосередньо в місці приєднання автомобілів до станції, обладнаний решітками дощової каналізації. А на самій станції змонтовано водопровід, який дає можливість водію, у разі пролиття стічних вод, змити їх у каналізаційний колектор.

Важливо і те, що режими роботи станції, обсяги злитих стоків та їх параметри можуть контролюватися оператором дистанційно. Відповідно до умов договору ТОВ «ІМЕСТ-ПЛЮС» забезпечуватиме як гарантійне, так і післягарантійне обслуговування зливної станції.

З урахуванням того, що перекачка стоків виконується в герметичній системі, неприємні запахи під час роботи станції, практично відсутні. Тобто, у подальшому є можливість розташовувати станції такого типу в інших районах міста Чернігова, не так далеко від житлових будинків, як зараз. Це вплине на зменшення витрат перевізників на транспортування рідких відходів, що, в свою чергу, відіб’ється на вартості послуг для населення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За інф. КП «Чернігівводоканал»

Ще статті по темі

Back to top button