Суспільство

Нові гроші, збільшені виплати та електронні права: грудневі новації для чернігівців

Останній місяць 2019 року приніс українцям низку нововведень. Зміни стосуються різних сфер життя, зокрема соціальної та фінансової. Та про все по порядку.

Із 1 грудня зросла пенсія. Востаннє прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність, піднімали пів року тому – до 1564 грн. Тепер же розмір виплат становитиме 1638, тобто на 74 гривні більше. А от максимальна пенсія становитиме 16 380 грн, її сума зросла на 740 грн.

Усі виплати нараховуватимуться автоматично, тому не має потреби додатково звертатися до Пенсійного фонду. Виплати перерахують 11 мільйонам пенсіонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшення пенсій, ріст мінімалки та індексація: Верховна Рада ухвалила бюджет 2019

На 95 гривень зріс і прожитковий мінімум, тепер він становитиме 2102 гривні для працездатних громадян. Соціальні виплати дітям віком до 6 років становитимуть 1779 грн, а від 6 до 18 років – 2218 грн.

Максимальний розмір допомоги з безробіття збільшиться до 4 прожиткових мінімумів і становитиме 8408 грн.

Зростуть й інші соціальні виплати. Так, мінімальний розмір аліментів для малечі до 6 років становитиме 889,5. А дітям від 6 до 18 передбачені виплати у розмірі 1109 грн.

Грудневі новації зачепили й водіїв. У рамках впровадження програми «Держава у смартфоні» вже до кінця року планують впровадити новий онлайн-сервіс у тестовому режимі – посвідчення та технічний паспорт у телефоні. Це дасть змогу водіям завжди мати при собі документи, навіть без наявності паперових і пластикових оригіналів.

Додаток матиме назву «ДіЯ». Його розробленням займається Міністерство цифрової трансформації за участі МВС.

З’являться в українців і нові гроші. З 20 грудня Нацбанк введе нові 5-гривневі монети, а згодом і 10-гривневі. Металеві гроші з часом мають повністю замінити паперові.

Оновлять банкноти номіналом 50, а наступного року і 200 гривень. Вони матимуть удосконалену систему захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк припиняє друкувати купюри номіналом 5 та 10 гривень

31 грудня припинить свою дію договір із РФ про транзит газу територією України. Поки що новий контракт не підписаний, переговори не завершені, ймовірно, що така тенденція протримається й у січні. Через це динаміка зростання ринкових цін залишається непередбачуваною, але вона прив’яже до себе розцінки для промисловості та населення.

Аби уникнути різкого здорожчання, в Кабміні ввели граничну ціну за кубометр. Вона становитиме 6,96 грн із ПДВ.

Щедрий на свята грудень порадує додатковими вихідними – українці відпочиватимуть у середу, 25 грудня, саме на цей день припадає католицьке Різдво.

Вихідними будуть 30 та 31 грудня, але їх доведеться відпрацьовувати 21 і 28 числа цього ж місяця.

Святкові вихідні у січні уряд передбачив 6 і 7 числа. Проте один із них доведеться відпрацювати вже після гулянь, а саме – в суботу, 11 січня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button