Суспільство

Новий навчальний рік триватиме до 28 червня: коментар головного освітянина Чернігівщини

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів, новий навчальний рік розпочнеться 1 вересня 2023 року, а завершиться 28 червня 2024 року. Про це йдеться в Постанові «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні», яку ухвалив уряд 28 липня.

Що такі зміни означають для школярів Чернігівщини та в чому їх необхідність, дізнавалися в Юрія Музики, начальника управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Юрій Володимирович нічого незвичного в розпорядженні Кабінету Міністрів не вбачає, бо, за його словами, в Законі України «Про повну середню освіту» і так прописано, що навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня наступного року. А щодо визначеної дати 28 червня, то урядовці обрали її саме з тих міркувань, що цей день наступного року припадає на п’ятницю, яка фактично стане останнім днем навчального 2023-2024 року.

«Законодавчо визначено, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Якщо 1 вересня припадає на вихідний день, навчальний рік розпочинається в перший за ним робочий день», – пояснив Юрій Музика.

До речі, навчальний рік у 2022-23 році тривав із 1 вересня 2022 року по 30 червня 2023 року, що, по суті, так само, як нині і визначили урядовці.

А чи можливо буде закінчити навчальний рік раніше ніж 28 червня? Начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА запевняє, що так.

«Разом із управлінням освіти і науки навчальні заклади визначають, яким чином їм організувати, провести та коли завершити навчальний рік. Якщо виконана вся навчальна програма, то шкільне навчання можна закінчувати, до прикладу, до 31 травня. Зазвичай освітню програму вдається виконати до цього дня. Якщо ж ні, то навчальний рік може тривати до якоїсь дати червня 2024 року. Але в будь-якому разі не довше ніж 28 червня. До цього визначеного Кабміном дня має бути вичитана шкільна програма і дітям треба віддати атестати. Тобто має відбутися завершення навчального процесу», – сказав Юрій Музика.

Водночас треба зважати на реалії, в яких живемо, насамперед на безпекову ситуацію. Тож якщо заклад, з огляду на безпеку в регіоні, вирішує, наприклад, подовжити зимові канікули, відповідно, навчальний план буде відпрацьовано в червні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальні барабани для укриттів і сковорідка за 720 тисяч гривень: чи планують дорогі закупівлі в Корюківській громаді

Тобто кожен заклад може визначати кінець навчального року залежно від безпекової ситуації в населеному пункті й освітнього плану.

«Наприклад, якщо взимку виникне проблема з опаленням, то можна збільшити канікулярний період до двох тижнів, а потім ці два тижні відпрацювати по теплу – в червні. Такі ж дії можна вчиняти, з огляду на складну безпекову ситуацію та ворожі обстріли, й надолужувати шкільну програму пізніше, але, як уже зазначав, у визначених межах тривалості навчального року, тобто до 28 червня», – зазначив Юрій Музика.

Тож у реальності тривалість навчального року не збільшилася. Просто організація освітнього процесу залежатиме від конкретної безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Обласні військові адміністрації і засновники закладів освіти в цих умовах мають ухвалювати рішення, що необхідні для збереження життя і здоров’я людей, зокрема дітей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button