Суспільство

Скандальні барабани для укриттів і сковорідка за 720 тисяч гривень: чи планують дорогі закупівлі в Корюківській громаді

Упродовж червня в Україні стало відомо про скандальні багатомільйонні тендери, які в суспільстві сприйняли як недоречні під час повномасштабної війни. Суми деяких державних закупівель шокують. Ідеться про закупівлі барабанів для шкільних укриттів і не тільки.

Яскравий приклад – чиновники одного з навчальних закладів Дніпровського району Києва закупили для укриттів електричні овочерізки на 130 тис. грн, електричну сковороду за 720 тис. грн і пароварку за майже 500 тис. грн. І, певна річ, зазнали неабиякого суспільного хейту.

Осторонь ситуації не залишився Президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до місцевих та регіональних влад і наголосив, що їхні бюджетні витрати мають відображати оборонний пріоритет, аби українські воїни та народ відчували, що місцеві громади вважають оборону першим пріоритетом.

Це столичні пристрасті. А що думають про такий стан справ на Чернігівщині? Зокрема, в громаді, розташованій у безпосередній близькості до кордону з Росією – Корюківській.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади, впевнений, що нині в державних закупівлях треба дотримуватися балансу.

«Вважаю, що далі від кордону з росією і від фронту, то баланс державних закупівель дещо відрізняється. А ми – на кордоні і добре знаємо, що таке обстріли і що таке приймати переселенців. Тому, думаю, що наші видатки збігаються з тим, про що казав Президент України», – зазначив Ратан Ахмедов.

До того ж, за його словами, якщо в нинішніх реаліях навіть дуже захотіти витратити бюджетні кошти на якісь розкоші, то це може не вдатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо, що запам’ятається: діти з Чернігівщини таборують на заході України (Фото)

«Є Постанова Кабінету Міністрів №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», що регламентує повністю всі витрати. І там першочерговими значаться витрати на оборону. Другі за значенням – витрати на критичну інфраструктуру та на підтримку життєдіяльності громад. І тільки в третю чергу – все інше. Тому все регламентоване. Казначейство не пропускає проплати, що не підпадають під названі критерії. А загалом Корюківка з 24 лютого 2022 року і по сьогодні третьою чергою витрат не користується.

Щоправда, 21 лютого 2022 року ми здійснили проплату за комп’ютерне обладнання, вона пройшла тільки через рік. А сковорідки ми не купуємо і барабани також», – пояснив очільник Корюківської громади.

Президент України вважає, що нині також не найкращий час, аби в громадах витрачали кошти на заміну бруківки чи інші подібні роботи. Натомість Ратан Ахмедов переконаний, що відмовитися від ремонту доріг узагалі – теж не вихід.

«Це питання логістики, зокрема й Сил Оборони. Капітальних ремонтів у нас немає, а поточні ремонти доріг ми проводимо, бо зима була тяжка – для доріг зокрема», – наголошує голова громади.

Зрозуміло, що нині не час для великих тендерів, але є ситуації, які треба вирішувати.

«Запланований капітальний ремонт протирадіаційного укриття в нашій опорній школі. За радянських часів це укриття обліковувалося, але воно не було облаштоване і в належному стані його ніхто не підтримував. Тому нині потрібно зробити все необхідне, аби ним можна було користуватися. Щоб діти змогли продовжувати освітній процес не в змішаному, а в повністю очному форматі. Експертизи ще немає, але держава дає на цей об’єкт майже п’ять мільйонів гривень і два мільйони гривень маємо виділити з місцевого бюджету», – розповів Ратан Ахмедов.

Попри складнощі нинішнього часу, є й інші нагальні закупівлі, без яких просто не обійтися. І добре, що вирішувати низку складних питань допомагають закордонні партнери.

«Ми торік придбали модульну котельню, яка постачала тепло для лікарні. На часі це чи не на часі? Я вважаю, що на часі. Тим паче, з огляду на те, що росіяни обстрілюють об’єкти української енергетики.

Генератор на наше прохання купили наші німецькі друзі. Хоча вони могли купити не його, а наприклад, бруківки на шість мільйонів гривень. Саме така вартість згаданого генератора. На часі чи не на часі було це придбання? Напевне, на часі.

А за підтримки уряду Швеції проєкт PROSTO подарував для нашого ЦНАПу автомобіль. Нині на ньому спеціалісти виїжджають у села і надають людям адміністративні послуги», – розповів голова Корюківської громади.

Насправді громадам багато чого потрібно, але Ратан Ахмедов, вважає, що до витрат дійсно треба ставитися з розумом – за принципом «сім разів відміряй і один раз відріж», але водночас без фанатизму, бо можна перегнути палицю.

«Це питання навіть не якихось законів і постанов, а питання здорового глузду. Адже можемо прийти до того, що у Другу світову війну люди працювали за трудодні і два кілограми зерна на місяць. А нині в нас основні видатки йдуть на заробітну плату бюджетникам. Це 80% видатків бюджету. То можна сказати, що й ці видатки не на часі, і платити людям по два кілограми зерна, як у Другу світову війну. Але ж це безглуздо», – переконаний Ратан Ахмедов.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button