Суспільство

Новий сорт картоплі, сорго й екзотичні квіти: у громаді на Чернігівщині обмінюються насінням 

На Чернігівщині городництво більш ніж популярне. Адже саджання городів і клумб – традиційне заняття жителів громад, зокрема в сільській місцевості

Навіть є пристрасні поціновувачі цієї справи, якізавжди цікавляться експериментами та новимисортами різних культур. Тож у Городянській централізованій бібліотечній системі вирішили влаштувати акцію з обміну насінням. Планували робити це тільки впродовж одного дня, але акція розтягнулася на весь тиждень, бо охочих долучитися до справи прийшло багато.

«Минулої суботи, 27 січня, за календарем був день обміну насінням. Але у вихідні ми свою акцію не могли провести, бо в неділю бібліотека зачиненаА якраз у вівторок все і стартувало. Адже спочатку була підготовча робота, коли ми розповідали читачам, що можна принести насіння, зібране власноруч і якого надлишок, обмінятися з іншими людьми. Але цікаво, що дехто приносив навіть куплене», – зазначає Наталія Чередниченко, провідний бібліотекар Центральної бібліотеки.

Люди активно відгукнулися. Бо організатори планували акцію на один день, а сталося так, що вона триває впродовж усього тижня. Тобто вийшов тиждень обміну насінням. 

«Обмінювалися насінням різних рослин, зокрема городніх культур – огірків, перців, помідорів, кабачків, тощо. Але приносили й насіння більш екзотичних рослин – сорго, пастернаку, кукурудзи для попкорнубазиліку, різних квітів, зокрема, турецької гвоздики, пеларгонії – кімнатної рослини, яку можна висівати у відкритий ґрунт. А ще приносили картоплю не дуже поширеного сорту – Євростарч. То ми потрошку розділили по пакетиках, щоб більшій кількості людей дісталося», – розповіла Наталія Чередниченко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікувальна природа Чернігівщини: чудодійний гриб чага

Зрозуміло, що акція цікава дорослим, які мають городи чи земельні ділянки. Переважно жінкам, але картопля зацікавила й чоловіків.

«Наша бібліотека також передплачує журнал «Дім, сад, город», то порадами з цього журналу люди теж цікавляться. Його можна взяти додому тапочитати. 

Крім того, городники, вибираючи насіння і дивлячись, яке насіння в нас є, спілкувалися між собою, одне одному давали поради з власного досвіду городництва та квітникарства. Наприклад, розповідали, що капусту краще не розсадою вирощувати, а одразу сіяти у ґрунт, просто на грядку. До речі, я сама пробувала так робити і скажу, що це хороший спосіб вирощування капусти. 

Також городники розповідали, що нині, коли сніг зійшов, але ще зима, можна посіяти деякі культури, не закидаючи рядочки. І тоді далі, як випаде сніг,насіння ляже так як треба, на ту глибину, яка потрібна

Також люди ділилися досвідом, які сорти хороші тародючі. Тобто відбувається не тільки обмін насінням, а й враженнями та досвідом. Звісно, насінням усі обмінювалися безкоштовно», –повідомила Наталія Чередниченко.

Ірина Осташко

Фото – Городнянська бібліотечна система 

Ще статті по темі

Back to top button