Суспільство

Новобудова на Масанах: як вирішилося питання скандального будівництва

«Хочете заселитися – заплатіть» – таку умову поставив відомий чернігівський забудовник Юрій Тарасовець інвесторам квартир. Історію про цього забудовника на Масанах і його вимоги до чернігівців ми розповідали в сюжеті: Хочеш заселитися – заплати: чернігівський забудовник змушує доплачувати за придбане житло.

Якщо ж коротко: компанія-забудовник почала вимагати від інвесторів квартир доплату до основної суми. Аргумент простий – через здорожчання будівельних матеріалів і пошкодження техніки внаслідок активних бойових дій на території області. Утім, такі вимоги спричинили хвилю обурення людей, адже до початку повномасштабного вторгнення їхня секція будинку вже була добудована. Фактично доплачувати нема за що. Інвестори квартир почали вимагати скасування додаткових виплат, розгорівся конфлікт. Та за словами Юрія Тарасовця, нині жодних суперечок з інвесторами квартир на Масанах у нього немає:

Жодних конфліктів зараз немає, жодних. Але ж зрозуміло, що є подорожчання будівельних матеріалів: ніхто не планував, що суміш, яка коштувала 130 гривень, зараз коштуватиме 300 гривень. Звісно, ми не можемо будувати за старими цінами, тому ми, на жаль, підвищили ціну на 5-10%, адже матеріали подорожчали в 2-3 рази, – пояснює Юрій Тарасовець, забудовник.

Утім, чернігівка Світлана Дока, якій так і не вдалося заселитись до придбаної квартири, на цю ситуацію дивиться іншим поглядом. Особисто для неї конфлікт із цим забудовником тривав понад рік.

Спершу Юрій Тарасовець обіцяв нам повернути різницю від вкладених нами коштів, яка утворилась за рахунок значного зростання долара, аби ми не втратили гроші, але пізніше в цьому він відмовив. Через це ми просили про знижку – також відмовив. Фактично, аби заселитися в законно придбану мною квартиру, мені потрібно було доплатити 6000 доларів, розказує Світлана Дока, інвестор квартири в секції 10/4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківські лісівники розводять оленів

Завершився конфлікт Світлани Доки з Юрієм Тарасовцем приблизно тиждень тому – продажем омріяного житла, аби хоч мінімально відбити вкладені в новобудову недобросовісного забудовника кошти.

Такої суми в мене на даний момент немає. Та й сенсу доплачувати я не вбачаю, це жодним чином не обговорено та не аргументовано в документах. На мене постійно тиснули, говорили, що я мало не єдина, хто не заплатив за квартиру, і що я маю зробити це у найкоротший термін. Тому я ухвалила рішення перепродати квартиру. Зараз я залишилася без квартири, на яку чекала з 2019 року і за яку дуже багато боролась, зазначає Світлана Дока, інвестор квартири в секції 10/4.

Та попри величезну суму, чимало інвесторів будинку все-таки вирішили доплатити.

Решта жителів будинку доплатила. Ми намагалися триматися колективом, аби простіше було боротися з цією несправедливістю, але ситуація дійсно складна і чимало інвесторів вирішили платити. Адже умови договору створені таким чином, що забудовник у будь-якому разі залишається у виграші. І от розуміючи це, люди здалися, каже Світлана Дока, інвестор квартири в секції 10/4.

Отакий фінал у історії новобудови на Масанах. Хто переміг, хто програв – судити вам. На ваш розгляд також залишаємо судження з приводу того, хто в цій ситуації правий, а хто, навпаки, – вчиняє недобросовісно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button