Суспільство

Обласний центр народної творчості дуже сподівається на відновлення активної гурткової роботи та повернення дітей (Фото)

Закладам культури і до повномасштабного вторгнення доводилося непросто, а нині й поготів. Бо війна перевернула все з ніг на голову.

Зокрема в Обласному центрі народної творчості Чернігівської обласної ради дуже сумують за своїми вихованцями.

«У нашому центрі на сьогодні немає укриття. То системна гурткова робота, на жаль, припинилася. Ми наразі не проводимо заняття щодня. Більше організовуємо їх у вигляді майстеркласів. І на них є попит. Якщо збирається група, ми домовляємося, наприклад, із художнім музеєм, де є укриття, чи з іншими локаціями. Виїжджаємо також на замовлення до шкіл, проводимо заходи. І онлайн майстеркласи відбуваються. У такий спосіб намагаємося не втрачати поціновувачів народних ремесел і народної творчості: і діток, і дорослих.

Нас запрошували і до торгово-розважального центру Hollywood, де ми також проводили майстеркласи з вибійки, гончарства, різні виставки. До громад почали трошечки запрошувати. Плануємо виїзну виставку до Ніжина 19 жовтня.

Але хоч би як було, на перше місце ставимо питання безпеки. Тобто за умови наявності укриття ми працюємо», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Надія Заваліна, директорка Обласного центру народної творчості Чернігівської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмінувальну машину вітчизняного виробництва використовуватимуть для гуманітарного розмінування на Чернігівщині (Фото)

Традиційно галузь культури фінансували не найкращим чином. А у воєнних реаліях і поготів, бо оборонні потреби – пріоритетні. Надія Заваліна каже, що до нинішніх обставин ставлення – із розумінням.

«Ми отримуємо зарплатню, можемо перекрити наші комунальні витрати – світло, воду і тепло, тобто захищені статті. Можливо, трішечки коштів не вистачає на реалізацію основної діяльності, але ми намагаємося заробити кошти, наприклад на придбання потрібних для заходів матеріалів. Потрошечку навіть ремонтні роботи в себе в центрі проводимо. Приводимо до ладу наші студії, бо хочеться, щоб було затишно, коли діти повернуться до нас на гуртки. Щоб їм було світло та комфортно займатися. Ми багато чого робимо своїми силами. Але на основні захищені статті кошти отримуємо. Умови праці в нас також нормальні, було б тільки бажання працювати.

Справляємося з викликами, які сьогодні поставлені перед нами, і сподіваємося, що скоро настануть мир і перемога. І тоді вже запрацюємо більш потужно», – впевнена Надія Заваліна, директорка Обласного центру народної творчості Чернігівської обласної ради.

Також багато зусиль працівники Обласного центру народної творчості спрямовують на волонтерську діяльність. Бо в нинішніх реаліях вона – надважлива.

«Майстри у нас працюють, виготовляють сувенірну продукцію в народних традиціях, то передаємо її волонтерам, на різні благодійні акції, щоб поповнювати ту чи іншу банку на допомогу ЗСУ. Плетемо також маскувальні сітки», – повідомила Надія Заваліна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Надія Заваліна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button