Суспільство

Обороноздатність, зарплати та залучення партнерських коштів: бюджетні перспективи Менської громади у 2023 році

Друга половина грудня – традиційний час для прийняття громадами своїх основних фінансових документів – бюджетів, за якими житимуть наступного року. Цей процес ніколи не був легким, а в умовах воєнного часу тим паче. 

Про основні доходи та видатки Менської громади у прийдешньому 2023 році – у розмові з Юрієм Стальниченком, секретарем Менської міської ради. 

Пане Юрію, як можете охарактеризувати бюджет громади на 2023 рік?

Насправді думали, що буде гірше, але не все так погано. Основні видатки за програмами – на обороноздатність в умовах воєнного часу, заробітна плата на 10 місяців. Основною проблемою залишається брак коштів для педагогічних працівників. Ідеться про державну освітянську субвенцію, яку зменшили майже на 10 мільйонів гривень. Решта – навіть на рівні минулого року. Основні питання намагаємося закривати, збільшили майже вдвічі фінансування на медицину, порівняно з нинішнім роком. 

Ми намагалися максимально збалансувати бюджет. Захищені статті становитимуть приблизно 85% бюджету – це заробітна плата, енергоносії. 13 мільйонів гривень ми спрямовуємо на обороноздатність. Орієнтовно 20% нашого бюджету – кошти, які йдуть на виконання наших місцевих програм. Це програми, що стосуються соціального захисту, освіти, культури, ремонту основних транспортних магістралей, що є у віданні міської ради.

Чи довелося на чомусь економити? 

Якщо порівнювати з 2021 роком, то навіть оплата праці суттєво зменшилася. Є більше як 40 заходів, які ми задля економії бюджету розподіляли. І по факту в нас десь із планових 18 мільйонів гривень зменшили видатки на заробітну плату до 14 мільйонів гривень. Але були довоєнні роки, коли ми заробітну плату при прийнятті бюджету планували на 9 місяців. Нині дохідна частина дозволяє нам планувати заробітні плати за головними розпорядниками на 10-11 місяців. Звісно, надалі все залежатиме від виконання дохідної частини бюджету. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові презентували закладинки з афоризмами філософа Сковороди

Можливо, відмовилися від якихось програм, які раніше були? 

Не відмовилися, а скоротили деякі програми, які є не дуже важливими для життєдіяльності. Скажімо, культурні заходи ми проводимо, але на ініціативі працівників галузі культури, активістів, яких досить багато. І намагаємося на всі ці заходи витрачати бюджетні кошти мінімально. Якщо, наприклад, щороку ми готували новорічні свята, то намагалися закупити нові прикраси, нові гірлянди на ялинку і на це йшли відповідні бюджетні призначення. То цьогоріч усе це ми робимо, не вкладаючи бюджетних коштів у справу. Так само і з усіма іншими заходами – намагаємося співпрацювати з міжнародними організаціями, партнерськими, муніципалітетами. 

Скажімо, комунальна установа «Центр соціальних служб», щоб не закуповувати з бюджету потрібні ноутбуки, подалася на грант – і вже чекають, що надійдуть ці ноутбуки. І таких прикладів багато. Кожна комунальна установа, кожен розпорядник у цьому напрямі працюють. Бо вирішувати всі питання тільки за рахунок доходів в умовах воєнного стану – неправильно. Тому ми працюємо і в такому напрямі. 

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button