Суспільство

Обстріли та підтоплення: про безпекову ситуацію та водопілля на прикордонні Чернігівщині

Прикордонним громадам Чернігівщини нині доводиться несолодко: то потерпають від нерідких ворожих обстрілів, зокрема й від активізації використання противником військово-повітряних сил для ураження цілей на території Чернігівської області, то від великої води, яка підтоплює домогосподарства та шляхи сполучення.

Яка ситуація нині, дізнавалися безпосередньо в громадах.

Із хлібом і ліками, попри велику воду

За словами Сергія Сергієнка, начальника Новгород-Сіверської РВА, критичний рівень водопілля у Новгород-Сіверській громаді вже позаду. Нині рівень води суттєво падає – по 8-10 сантиметрів на добу.

«Маршрутами, де була перелита дорога, скоро йтиме транспорт. У місцях, де через підтоплення на сьогодні є обмеження в пересуванні, працюють працівники ДСНС. Також погодинно діє човнова переправа та забезпечується перевезення людей. Територіальні громади контролюють ці питання. Ми надаємо свої пропозиції і співпрацюємо з ДСНС.

На сьогодні в нас є місця, де зв’язок із громадами треба поновлювати, але доставка продуктів, ліків відбувається. Наприклад, у село Бирине і Биринську громаду, що за Десною, постачання всього потрібного відбувається через Сумську область. Наші люди з ліками й продуктами. Критичного нічого не відбувається.

До речі, порівняно з торішньою повінню, нинішня суттєво менша. Із усіх цих питань працюємо з головами громад, сьогодні буде нарада, на якій обговорюватимемо саме це питання – як проводиться забезпечення людей усім потрібним. Але вода вже спадає», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сергій Сергієнко.

Безпека

На сьогодні ворожі обстріли прикордонних територій у Новгород-Сіверському районі продовжуються. Це стосується насамперед Новгород-Сіверської і Семенівської громад.

«Останнім часом є пошкодження лінії електропередач. Ми співпрацюємо з обленерго і райенерго. Відбуваються аварійні виїзди, ми долучаємо і працівників РВА до цих виїздів. Подача електроенергії відновлюється. Спілкуємося з людьми, стежимо, щоб своєчасно були завезені вода й хліб. Зокрема, вчора в села на прикордонні Новгород-Сіверської громади, за підтримки Чернігівської ОВА, завозили і безоплатно роздавали людям хліб. Така робота відбуватиметься сьогодні в Семенівській громаді. Позавчора разом із заступником начальника ОВА Дмитром Синенком побували на прикордонні – в населених пунктах Мурав’ї, Грем’яч, Бучки, Михальчина Слобода, завезли деякі речі, які необхідні людям. Це радіоприймачі, кілька хлібопічок, щоб люди самі могли випікати хліб, якщо тимчасово не буде можливості його доставити. Бо є у нас інфраструктурні об’єкти, які ворог обстрілює, зокрема мости», – розповідає начальник Новгород-Сіверської РВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Живу, аби писати. Пишу, щоби жити…»: у Чернігові презентували нову книжку відомого письменника Олексія Брика

Відселення

Сергій Сергієнко каже, що з цього приводу думки жителів прикордонних населених пунктів різні. Але ситуація контрольована.

«Дехто виїжджає. Утім, пенсіонери, які все життя прожили на цій землі, кажуть, що нікуди не поїдуть. Вмовити їх, на жаль, не вдається. Примусового відселення немає, а тому ризик для людей залишається. Контролюємо це питання, об’їжджаємо громади, спілкуємося з людьми, вмовляємо. Нині головний аргумент – це вивезення насамперед дітей із прикордонних територій. У цьому питанні ми наполегливі, тому родини з дітьми виїжджають.

Підготовлені місця, щоб приймати людей із Новгород-Сіверської і Семенівської громад. Разом із заступником голови ОВА Жанною Шерстюк у Новгороді-Сіверському була проведена нарада, під час якої визначилися з місцем для переселенців», – каже він.

Ідеться про один із гуртожитків, до якого завезли продукти, ліжка, постільну білизну та готові приймати людей. Але охочих переселятися туди сьогодні наразі немає. Люди, які зважуються на переїзд, здебільшого шукають прихистку в родичів. Однак за потреби в гуртожитку можна розмістити до 400 людей.

Жертви

У прикордонній смузі Новгород-Сіверського району є оповіщення, воно працює. І в разі тривоги люди ховаються в бомбосховища чи льохи.

«На сьогодні з цим форматом усе добре. Втрат серед місцевого населення майже немає. Поранені були в Семенівській громаді. Це людина, яка була на роботі і зазнала осколкового поранення під час ворожого обстрілу», – повідомив Сергій Сергієнко.

Ситуація в Корюківському районі

За словами Івана Ващенка, начальника Корюківської РВА, на території району нині підтоплені 26 домоволодінь. Ідеться про населені пункти Максаки, Якличі, Мале Устя. До того ж, порушене транспортне сполучення населеними пунктами Луки, Овчарівка, Остапівка, Куковицьке Менської громади і Пекарів, Кнути, Костирів, Синютин Сосницької громади.

«На території Сновської громади, де річка Снов, ситуація здебільшого більш-менш нормальна. Нині, за повідомленням гідрометцентру, вода взагалі трішки спадає, і ми це бачимо по Дніпру. Але пік водопілля ми все одно очікуємо на наступні 5-7 днів. Якихось критичних ситуацій, як у деяких пунктах Чернігівського району чи Новгород-Сіверського, в нас немає. Якщо виникне потреба у тимчасовому відселенні людей через водопілля, ми готові це зробити. Наразі така потреба відсутня», – запевнив Іван Ващенко.

Нинішню безпекову ситуацію в Корюківському районі він характеризує, як повністю контрольовану українським військом.

«У квітні, на щастя, обстрілів не відбувалося. Останній серйозний обстріл із пожежею був 22 лютого, коли було знищено два житлові будинки в селі Єліне. Відтоді серйозних обстрілів із жертвами та пошкодженням майна, на щастя, не було.

Нині на території нашого прикордоння, тобто в найближчих до кордону селах, проживають 275 жителів, серед яких 16 неповнолітніх. Це Сновська міська територіальна громада. Ми постійно закликаємо родини з дітьми тимчасово переміститися в більш безпечні місця углиб району, тому що вбачаємо в прикордонні небезпеку насамперед для дітей. Із кожною сім’єю представники міської ради поговорили: якщо люди захочуть, то в нас є розуміння, хто з них і куди тимчасово буде переміщатися. Над цим постійно працюємо і постійно це питання тримаємо на контролі. Щоправда, наразі в людей такого бажання немає», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Ващенко.

Про активізацію використання противником військово-повітряних сил для ураження цілей на території Чернігівської області він сказав так: «На мою думку, це просто сковування наших сил».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button