Суспільство

Очільники громад Чернігівщини – про ситуацію з поштовим обслуговуванням

Ще кілька десятків років тому люди з нетерпінням чекали на поштаря, який приносив свіжу періодику та листи. Тож читання звісток від друзів і рідних, а також газет і журналів було справжнім сімейним ритуалом.

Між тим, часи змінюються, а технічний прогрес стрімко просувається вперед. І нині люди не уявляють, як раніше жили без інтернету та сучасних гаджетів, за допомогою яких можна не виходячи з дому зробити купу справ: оплатити комунальні послуги, замовити якусь річ із доставкою, дізнатися всі новини… Але це більше історія про містян і про молодших людей. Бо для багатьох представників старшого покоління сучасні гаджети – як китайська грамота. А інтернет у селах – скоріше розкіш, ніж звична справа. Тож і виходить, що навіть у наш прогресивний час без поштарів ані туди, ані сюди, зокрема в селах. А там ставлення до листонош традиційно особливе, бо вони для стареньких людей – перші помічниці й почасти зв’язок зі світом: пенсію й газету принесуть, розрадять, добре слово скажуть…

Але пошта на Чернігівщині вже реформована. Далеко не в усіх селах є стаціонарні відділення, натомість у деякі дні до населених пунктів на кілька годин приїжджають пересувні поштові відділення. Є люди, які не дуже задоволені такою ситуацією, бо не всім під силу дістатися до центра населеного пункту, не всі встигають оплатити квитанції за світло чи газ. І газети передплачувати люди не хочуть, бо поки їх принесуть, то всі новини втрачають актуальність. Але водночас пік скарг на таку ситуацію минув, бо людям властиво призвичаюватися…

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

До нас приїжджає пересувне відділення. Ми в сільській раді для них місце в теплі виділяємо.

У нас два дні працює пошта: вівторок і п’ятниця. Тож сьогодні поштарі з самого ранку – у нас. До речі, сьогодні привезли газети, нині водій і листоноша розвозять. У наших людей жодних нарікань немає: товар підвозять, платежі приймають. Звісно, люди газети виписують і їх по домівках поштовики розвозять.

На деяких пересувних відділеннях є листоноші, а на деяких немає. У нас є. Ми поки що задоволені.

Леонід Мисливець, голова Остерської громади

Газети вже взагалі мало хто виписує. А у нас по Чернігівській області – пілотний проєкт із реформування пошти, то маємо виїзну пошту, до сіл пенсію привозять. Нині ситуацією з поштовим обслуговуванням люди задоволені. Хоча спершу все було якось незрозуміло. А тепер просто під двір під’їжджають і видають пенсію. Щодо того, чи не заважає роботі поштовиків ситуація зі снігом, то це питання залежить від голів громад, як дороги порозчищають. У нас дороги розчищені. У них такий транспорт, що нашими дорогами вони проїжджають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині відновлюють вуличне освітлення, якого не було від кінця лютого 2022

Геннадій Примаков, голова Менської громади

Скажу чесно, жодного нарікання чи звернення щодо несвоєчасної чи неякісної доставки до мене за останні, мабуть, пів року не надходило. Тому, напевне, працюють добре. У нас різні відділення є: і стаціонарні, і пересувні в села приїжджають. Але зрозуміло, що десь є поштові відділення, а десь не залишилося. Громада ж велика – 39 населених пунктів.

Із того, що я бачу, люди нині газети читають, передплачують, пишуть відгуки, що передплатили. Отже, для них – це доступні речі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button