Суспільство

У громаді на Чернігівщині відновлюють вуличне освітлення, якого не було від кінця лютого 2022

За кілька днів від початку повномасштабного вторгнення Чернігів і громади, де велися бойові дії, поринули у пітьму. Згодом після вигнання ворогів із Чернігівщини світло поступово повернулося до осель жителів, а згодом запрацювало й вуличне освітлення, але не всюди. Його не вмикали у громадах, які розташовуються поблизу ворожого кордону.

Наприклад, у Сновській громаді вуличного освітлення немає від кінця лютого 2022 року. Володимир Карпенко, керуючий справами виконкому Сновської міськради, розповів, що це пов’язано насамперед із безпековою ситуацією, зокрема з можливими обстрілами громади і міста.

Нині ж вуличне освітлення вирішили відновити, бо в ньому дійсно є потреба.

«В Україні перевели годинники на зимовий час. То люди повертаються з роботи, а діти з гуртків, коли на вулиці вже темно. Тому 20 жовтня на виконкомі ухвалено рішення про відновлення вуличного освітлення з 1 листопада. Але це стосується тільки міста Сновська  і трьох населених пунктів громади – сіл Великий Щимель, Кучинівка та Рогізки, які розташовуються подалі від кордону, то в них ситуація більш безпечна», — зазначає Володимир Карпенко.

У інших населених пунктах громади, які ближче до кордону, з міркувань безпеки вуличне освітлення не відновлюватимуть.

Тож вуличне освітлення вмикатимутьіз 1 листопада по квітень включно. Поки на три години — з 17 до 20 вечора. Уранці вуличного освітлення не буде.

«Надалі вивчатимемо думку людей. Можливо, тривалість вуличного освітлення ще на годину продовжимо. Бо, наче б то, три години – це й малувато. Відгуки людей покажуть, як буде далі», — сказав Карпенко.

Вуличне освітлення є вкрай важливим фактором для населення. І якщо залишати села і міста в пітьмі у період окупації було логічним, то нині – ситуація кардинально інша. Голова депутатської групи «Сновщина» Сновської міськради Павло Солодовник зазначає, що жителі громади просили увімкнути вуличне освітлення набагато раніше.

«Це дуже правильно. Вмикати освітлення варто було раніше. На численні прохання людей стосовно тотальної пітьми, зокрема, в центрі Сновська ми з колегами із групи «Сновщина» зверталися до міськради з пропозицією увімкнути вуличне освітлення ще кілька місяців тому. Люди скаржилися на те, що отримували травми в темряві, скаржилися на молодь, яка у вечірній час гуляла в центральній частині міста і дуже часто вдавалася до хуліганських дій. Скаржилися на крадіжки і вандальні вчинки у локаціях, які колись були освітленими, а нині – в темряві. Скарг і нарікань дійсно було багато. Темними вулицями постійно ходять люди: і дорослі, і діти. Оскільки освітлення проводиться і працює за гроші платників податків, то вимоги людей забезпечити їм належний рівень безпеки справедливі і зрозумілі. Я ретельно вивчив це питання, консультувався з військовими, з керівниками військових відомств і силових структур на предмет безпечності вуличного освітлення у період військового часу. Всі військові, з ким я спілкувався, були одностайні у своїй відповіді. Вуличне освітлення в даному випадку не впливає на безпекову обстановку і не є демаскувальним фактором. Нині 21 століття, ворог озброєний надсучасними приладами і новітніми навігаційними системами, які працюють по заданих координатах. Простіше кажучи – на політ ракет, які росіяни запускають з акваторій за тисячі кілометрів, жодним чином не вплине ліхтар, який світиться десь у селі. Тому багато громад одразу не маніпулювали «небезпечними ліхтарями» і обрали адекватний та логічний шлях – безпека населення у вечірній час. Від імені всіх громадян, які просили увімкнути освітлення, я дякую членам виконкому і Володимиру Миколайовичу Карпенку за це рішення», — зазначає Павло Солодовник.

Вуличне освітлення у нинішній надскладний період є додатковим фактором безпеки для громадян.

«Ми говоримо зараз виключно про нашу громаду. Варто розуміти, що неосвітлений населений пункт – це лояльне середовище для злочинців, диверсантів, ворожо налаштованого населення, тим більше в умовах війни. А коли на вулиці видно, навіть поліції та іншим службам легше працювати. Та і менше бажаючих утнути якусь дурницю. Все просто. Завжди, а особливо у період війни, треба мислити критично і зберігати здоровий глузд», — зазначає Павло Солодовник.

До прикладу – у Чернігові вуличне освітлення повноцінно увімкнули ще на початку 2023 року, у прифронтових Харкові та Миколаєві – у січні і березні 2023 року відповідно.

У Менській громаді (Мена і Макошине) – увімкнули ще з жовтня минулого року.

«Але на цьому фоні не варто розслаблятися. Давайте не забувати про день завтрашній. Цілком можливо, що нас чекає складна зима. Ворог може як і торік обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури і вже тоді треба реагувати по ситуації. Станом на зараз – вуличне освітлення потрібне точно. Як буде далі? Час покаже», — резюмує Павло Солодовник.

Підготувала Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button