Суспільство

Очисні споруди Чернігова не відповідають вимогам часу

Черговий припис про перевищення гранично допустимого скиду (ГДС) забруднюючих речовин на скиді в річку Білоус з комплексу очисних споруд, склала Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.

Вже декілька років поспіль таке перевищення ГДС по вмісту азоту амонійного, нітритів, нітратів та фосфатів фіксує і спеціалізована лабораторія КП «Чернігівводоканал». І головна проблема полягає не в тому, що хтось на якомусь етапі очищення стічних вод допустив порушення технологічного процесу.

Про це ЧЕline повідомили у КП «Чернігівводоканал».

Справа в тому, що споруди біологічного очищення проектувалися понад 60 років тому і по своєму технологічному призначенню були розраховані на видалення зі стічних вод, головним чином, органічних забруднень. Видалення сполук азоту та фосфору в розрахунках технологічного процесу не передбачалось.

xLYi9sDkUv-2jpg[1]

Каналізаційні очисні споруди Чернігова були збудовані та введені в експлуатацію в 1961 році.

Проектом будівництва каналізаційних очисних споруд передбачалось, що на вході на очисні споруди концентрації забруднюючих речовин будуть значно меншими, ніж ми маємо на теперішній час.

vfrTOp3hUp-1jpg[1]

Крім того в останній час значно збільшилось навантаження на очисні споруди по хімічному споживанню кисню (ХСК), синтетичним поверхнево-активним речовинам(СПАР) та залізу.

Аэротенки-№910-вид-от-воздуходувной-№2[1]

Технологія очищення каналізаційних стоків за десятки років не змінилася, хоча, склад стоків змінився кардинально

У зв’язку із зміною якісного складу та концентрацій забруднень стічних вод, що надходять на очисні споруди у теперішній час та в конструктивному відношенні, звичайні трьох коридорні аеротенки-змішувачі (без виділення зон нітри-денітрифікації) не спроможні забезпечити постійно високий ефект очистки стічних вод з одночасним видаленням сполук азоту та фосфору до діючих вимог ГДС при скиді очищених вод у водойму рибогосподарського призначення.

Ефективність біологічної очистки стічних вод в значній мірі залежить від збалансованості складу стічних вод по вмісту вуглецю, азоту та фосфору, що в теперішній час не витримується. Перевищення ГДК в стічних водах по Чернігову допускають, як підприємства, які працюють на території міста, так і населення, яке більш активно, ніж 50-60 років тому використовує у повсякденному житті побутову хімію.

ксплуатація споруд біологічної очистки (аеротенків-змішувачів) в умовах постійного дисбалансу співвідношень органічних компонентів і азоту, призводить до низької ефективності очистки стічних вод, як по органічним компонентам, так і сполукам азоту. Тому, для зменшення ГДС при скиді очищених вод у річку Білоус в першу чергу потрібно вирішити питання видалення фосфатів.

Треба зазначити, що проблема дотримання ГДС не єдина для очисних споруд міста. З огляду на те, що каналізаційним очисним спорудам (КОС) в цьому році виповнилось 56 років, більшість будівельних конструкцій, які постійно експлуатувались в умовах агресивного середовища, знаходиться в аварійному стані та потребує значних затрат на відновлення.

Ще однією серйозною проблемою для експлуатації КОС можна вважати низьку енергоефективність обладнання. На очисних спорудах встановлено та експлуатується енергоємне обладнання, яке не замінювалося з часів будівництва об’єктів. І хоча спеціалісти КП «Чернігівводоканал» підтримують обладнання в робочому стані, існуючі повітродувки (а саме вони споживають більшу частину електроенергії) не передбачають можливості регулювання кількості поданого повітря відповідно до кількості та складу стічних вод. На сучасному обладнанні дане регулювання можливе, і це дозволяє не тільки ефективно використовувати можливості повітродувки, а й значно зменшити енерговитрати. Щоб було зрозумілим, наскільки енергоємним є обладнання КОС, достатньо зазначити, що, наприклад, за добу 21.12.2017 було зафіксовано споживання 24000 кВт*год електричної енергії – це середнє добове споживання електричної енергії обладнанням очисних споруд.

Крім всього, зазначеного вище, територіальними органами з охорони навколишнього природного середовища постійно встановлюються більш жорсткі нормативи ГДС з очисних споруд у водні об’єкти.

Висновки

Каналізаційні очисні споруди м. Чернігова за своїм складом та технологією очистки стічних вод є типовими для України. Вони розташовані на правому березі річки Десна і здійснюють прийом побутових стічних вод від житлових будівель, а також побутових і виробничих стічних вод промислових підприємств. Саме через те, що стічні води від населення міста та підприємств надходять з перевищенням гранично допустимої концентрації сполук азоту і фосфору, діючі каналізаційні очисні споруди є малоефективними.

Враховуючи аварійний стан КОС і те, що обладнання, яке експлуатується є енергоємним, каналізаційні очисні споруди потребують повної реконструкції з урахуванням сучасних європейських практик та технологій.

З огляду на той факт, що вартість повної реконструкції КОС може коштувати понад 20 млн. євро, і такі суми в тарифах на централізоване водопостачання та водовідведення не передбачені, керівництву КП «Чернігівводоканал» разом з Чернігівською міською радою в найближчі три-п’ять років потрібно вишукувати шляхи фінансування проектних та будівельних робіт цього важливого для міста Чернігова об’єкту.

Ще статті по темі

Back to top button