Суспільство

Один із засновників українського національного відродження – родом із Чернігівщини

Один із засновників українського національного відродження, письменник, громадський діяч, перекладач, упорядник гетьманської канцелярії, представник шляхетного козацько-старшинського роду – Опанас Лобисевич, уродженець Стародубщини – історичної частини Чернігово-Сіверської землі.

Навчався у Києво-Могилянській академії та в Академічному університеті Петербурзької академії наук. Володів кількома мовами вільно, і ще в студентські роки почав займатися перекладами різних творів, які друкували в тогочасних періодичних виданнях. Відомий тим, що опрацював і зробив такий собі «рерайт» українською мовою та ще й у сатиричному (бурлескно-травестійному) стилі низки поезій одного з найвідоміших поетів стародавнього Риму – Вергілія. Хоч до сьогодні цей твір у повному обсязі не зберігся, проте, за висновками фахівців, Лобисевич у ньому виклав думки, мрії й прагнення сучасного йому українського громадянства. Свідомо почав писати українською мовою, визнаючи її важливість для ідентифікації нації. Літературознавці зазначають, що Лобисевича можна цілком вважати ідеологом української національної літератури, попередником Котляревського, предтечею українського національного відродження ХІХ ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дню закоханих присвятили концертну програму солісти філармонії

Працюючи в канцелярії гетьмана Кирила Розумовського на посаді перекладача гетьманської канцелярії та секретаря гетьмана, багато подорожував світом. Проте постійно довго перебувати поза Україною та рідною Новгород-Сіверщиною не міг. Тут він працював повітовим і губерніальним маршалком, недовго – радником Департаменту Генерального Суду в Чернігові, був одним із лідерів Новгород-сіверського шляхетства та одним із лідерів Новгород-Сіверського гуртка автономістів, учасники якого відстоювали автономію Гетьманщини. Під його наглядом побудовані «Врата» (нині Тріумфальна арка – пам’ятка архітектури національного значення) в Новгороді-Сіверському.

Після відставки жив у своїх маєтках на Почепщині та маєтках дружини – в с. Леньків біля Новгорода-Сіверського. В останньому й помер у віці 73 роки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами wikipedia, «Історія України. Матеріали з української та всесвітньої історії», slovnyk.me

Ще статті по темі

Back to top button