Суспільство

Оголений календар: чернігівці розповіли, що думають про календар у стилі ню, для якого знялися журналістки

«5 канал» представив календар на 2023 рік. У ньому знялися 12 оголених журналісток каналу разом зі зброєю. Проєкт оголосили благодійним, мовляв, усі календарі продадуть на спеціальному аукціоні, а кошти підуть на українське військо. Утім, ідея проєкту багатьох обурила, зокрема, представників медіаспільноти та жіночого волонтерського руху. Тож думки розділилися: одні ініціативу схвалюють, інших вона обурила. А що кажуть чернігівці?

Вікторія Сидорова

Питання не таке однозначне, як здається. З одного боку, що тут поганого? Жінки-журналістки знялися оголеними для календаря. Ніхто їх до цього не змушував. Та й наміри нібито благі та благородні. Збір коштів на ЗСУ. Проте це саме той випадок, коли «благими намірами» вимощена дорога самі знаєте куди. Адже саме медіа та журналістки виступають проти об’єктивізації жінок. Це означає припинити сприймати жінку лише як сексуальний об’єкт (що частенько в рекламі використовували і використовують). Жінка – також людина, особистість, яка має гідність, потенціал, власні потреби та права. Особливо важливо про це заявляти зараз, коли жінки в особливій зоні ризику під час воєнної агресії, коли жінки-військові також стикаються з гендерними стереотипами, сексизмом.

Наталія Іващенко

На мою думку, це, по-перше, красиво і зовсім не розпусно, з дотриманням меж. Чому картини та скульптури відомих митців, де є певний ступінь оголеності, – це мистецтво, а фото з військовим апгрейдом – ні? До речі, мені дуже сподобалося фото, де стрункі ніжні ноги й армійські берци. Вбачаю в цьому символізм.

По-друге, дівчат ніхто не змушував. Це їхнє право так проявляти себе і свою позицію.

По-третє, чому оголені австралійські пожежники на підтримку безпритульних тварин – це захоплення, а українські медійниці на підтримку ЗСУ – ні?

Микола Силенко

Мені непросто давати оцінку. У кожного особистий поріг моральності. Подібна практика загалом позитивно сприймається в світі. Наприклад, австралійські пожежники у напівоголеному вигляді вже 30 років знімаються з тваринами для календаря. Цьогоріч вони зібрали на благодійність понад 3,2 млн дол.

Завдяки календарю «5 канал» уже залучив 1 млн грн на рації для ЗСУ і збір продовжується. Якщо це допомагає рятувати життя наших воїнів, то, мабуть, в умовах воєнного стану подібна практика має право на існування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці написали листа Путіну

Сергій Бутко

Аргумент проти цієї патріотичної ініціативи «5 каналу» на підтримку Збройних Сил України – що вона є «акцією, сповненою дискримінаційних і сексистських наративів». З іншого боку, з давніх-давен оспівується жіноча краса. Звертає увагу, що це саме щира жіноча ініціатива журналісток, які під час виконання своєї роботи на власні очі бачать жорстокість і абсолютну нелюдськість російського агресора, криваву природу власне війни. Я не експерт із цієї проблематики, а тому однозначно оцінити її моральність / аморальність не можу. Проте наголошую на щирості ініціативи та акцентую, що Захисники та Захисниці України боронять красу, як антипод ворога – орків…

Ганна Колесова

Кожен розпоряджається своїм тілом, як хоче.

Михайло Жирохов

Я особисто не відношусь до такої ініціативи, що це приниження жінок. Це нормальна традиція для багатьох суспільств, а особливо армії як такої. Слід згадати такі ж постери часів війни у В’єтнамі, наприклад. Та й в сучасній історії є багато прикладів.

Тому хайп на цій темі мені незрозумілий.

Андрій Сагайдак

Про цю історію читав у ФБ. Суть шуму розумію, але детально не цікавився і календаря не бачив, тому коментувати складно.

Але думаю, якщо дорослі люди щось роблять не під примусом і це у «межах пристойного» та не порушує законодавство — значить так робити можна.  Гірше — нічого не робити, критикуючи інших.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button