Суспільство

Олександр Лисич їде на Всеукраїнський конкурс «Учитель року» з двома бажаннями: для душі і для школи

Олександр Лисич викладає хімію в Чорнотицькій загальноосвітній школі Сосницького району. Нині наш земляк на порозі великого визнання – 13 вересня Олександр Віталійович їде до Львова, де разом із дев’ятьма учителями з різних куточків України змагатиметься у фіналі конкурсу «Учитель року». Перемога – одна, учасників – десять. І наш учитель хімії – єдиний, хто представляє сільську школу.

Позаду в Олександра Лисича відбір до півфіналу вчительського конкурсу. Спочатку на першому технічному етапі учасників було приблизно 3 000. Правильно на шість обов’язкових і два додаткові запитання відповіли лише 50 учителів. Серед них обрали ТОП-10 – це кращі учителі України. Усі вони викладають різні предмети у міських школах. Наш Олександр Віталійович на конкурсі єдиний сільський учитель.

– Конкуренція серйозна, адже міські вчителі мають більше можливостей для підготовки. Наприклад, у нашій школі нема інтернету, тому я з флешкою мушу їхати аж до Сосниці, щоб завантажити якісь матеріли. Це все забирає і час, і сили. А  зараз майже цілодобово працюю над літературою, багато читаю. Увесь час витрачаю на підготовку до конкурсу, адже запитання будуть не зовсім стандартні. Я зараз себе відчуваю мишею в мишоловці: спершу все було легко на конкурсі, тож це і підштовхнуло взяти участь, – розповідає Олександр Лисич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік із Сосницького району увійшов до ТОП-10 учителів країни

На конкурс «Учитель року» Олександр Лисич потрапив випадково. Катерина Ясько, керівник Всеукраїнського проекту «Відкрита хата»  запросила вчителя хімії стати членом Всеукраїнського клубу «Білі ворони» – це всі ті, хто нестандартно вчиться і мислить. Катерина розповіла Олександру про вчительський конкурс і він легко здолав усі його етапи, ставши фіналістом. Від перемоги його відділяє остання спроба – презентувати власний навчальний проект на широкий загал.

– Перемога для мене не головне, адже я їду знайомитися з цікавими людьми. Перемоги нічого не дають, а слава… Розумієте, коли ти багато працюєш, стільки виконав роботи і витратив у процесі підготовки, то слава вже не цікавить. А от знайомства з людьми, які добре знають педагогіку і свій предмет, мені цікаві, – розповідає Олександр Лисич.

Нагород на конкурсі «Учитель року» буде кілька. Єдина і найголовніша – почесне звання кращого вчителя і грошова премія. Окрема фінансова винагорода буде від ведучої телебачення Наталії Мосейчук – 50 тисяч гривень, також комусь із 10-ти вчителів подарують путівку за кордон для вивчення освітніх систем Фінляндії чи Сінгапуру.

До речі, в анкетах на участь у конкурсі кожен вчитель-учасник написав про два бажання – для душі та якесь матеріальне. Це було вимогою конкурсу.

Для душі я написав, що хочу поїхати до Кіровоградської області на сторіччя від дня народження Василя Сухомлинського, а матеріальне бажання – в нашій Чорнотицькій школі нема ні інтернету, ні принтера, ні інтерактивної дошки. Без цих новітніх засобів навчальний процес неможливий, – розповідає учитель.

Тож побажаємо успіхів Олександру Лисичу на конкурсі «Учитель року». До речі, з хімією він живе (не беручи до уваги шкільні та студентські роки) вже понад 40 років. Її вважає важливою дисципліною, але складною для учнів.

Ще статті по темі

Back to top button