Суспільство

Олена Борисюк: «Зробити ФАПи територіально доступними до людей – завдання майбутньої місцевої влади»

Пандемія Covid-19 продемонструвала цілковиту неспроможність вітчизняної медицини реагувати на подібні виклики. Тож найперше, що повинна зробити новообрана місцева влада, – створити умови, аби в кожному куточку Чернігівщини люди завжди мали швидкий доступ до якісних медичних послуг. Так вважає заступник головного лікаря Новгород-Сіверського районного центру первинної медико-санітарної допомоги і представник у депутати Чернігівської обласної ради Олена Борисюк.

Олено Геннадіївно, чи покращилася нині ситуація в медзакладах для боротьби з пандемією?

– Я працюю в первинній ланці медичної допомоги. Це мережа сільських лікарських амбулаторій і ФАПів. На сьогодні ми забезпечені засобами індивідуального захисту, завдяки грошам Національної служби здоров’я та спонсорам. Але загалом у багатьох закладах цих засобів досі недостатньо. Якщо ж говорити про стан готовності лікарень до наступних хвиль епідемії, то не всі лікарні готові, бо в них досі немає необхідного оснащення. Те фінансування, яке наразі є в медичній галузі, – його критично недостатньо.

Як тоді зберегти здоров’я людей і медиків у такій ситуації?

– Про це має подбати майбутня місцева влада, адже зі столиці допомогу ми будемо чекати дуже довго. І, повірте, пандемія «зробить свою справу». У лікуванні будь-яких хвороб, не лише коронавірусної, важливо не втратити час. Територіально ФАПи мають бути  доступними для людей. І не просто доступними, а ще й укомплектовані усім необхідним для надання первинної медичної допомоги. Я розумію, що це робота не одного дня, але її треба робити. Здоров’я нації – це найважливіший пріоритет.

Якими вбачаєте основні завдання системи охорони здоров’я в громадах?

– Це доступність, якість, своєчасність для кожного жителя громади. І не завжди забезпечення цих умов залежить від лікаря. У нас, у Новгород-Сіверському районі є села, до яких автобус їздить раз на тиждень, бо там немає доріг. Про яку доступність або своєчасність можна говорити?! Відтак, паралельно з медичною структурою необхідно розвивати й інші. Я бачу ці проблеми, я розумію, що їх треба вирішувати, і знаю, як це зробити. Тому я й вирішила йти в депутати, щоб відстоювати інтереси населення і медиків зокрема. Терпіти далі не можна, бо ми залишимося без лікарів і без людей.

Якою, на вашу думку, має бути підтримка місцевої влади для лікарів?

– У нашій медицині – кадровий голод, спеціалісти не їдуть до районних центрів, не їдуть до сіл. Чому? Бо не всюди вони бачать перспективу для себе. Я сама була молодим лікарем і пройшла усі ці випробування. Нині я бачу, як деякі громади вже мають спеціальні програми для підтримки молодих лікарів – надається житло, соціальний пакет, підйомні кошти. Це можна робити, потрібне лише бажання влади – спрямовувати частину бюджету на підтримку таких програм. У мене таке бажання точно є, бо я медик і вболіваю за медицину та здоров’я наших людей.

Як кажуть, хворобі краще запобігти, ніж її лікувати. Чи діє в нас це прислів’я?

– На жаль, у нас не заведено відвідувати лікарню для профілактичного огляду, ми йдемо до неї вже з проблемами. Необхідно зміцнювати фізичне здоров’я та імунітет з дитинства. Особливу увагу слід зосередити на розвитку фізичної культури в дітей і молоді за рахунок розширення мереж позашкільних спортивних закладів – секцій, шкіл і гуртків, а також розбудови стадіонів, басейнів і спортивних майданчиків. Діти мають взяти за правило, що здоровим бути модно! Коди я стану депутатом, я відстоюватиму ці питання на рівні області.

*Політична реклама

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button