Суспільство

Основні правила і умови зберігання металопрокату

Найнебезпечніший ворог металопрокату — корозія, яка виникає і швидко розповсюджується в умовах підвищеної вологості. ГОСТ № 7566-2018 «Металопродукція. Правила приймання, маркування, упаковка, транспортування і зберігання » покликаний озброїти людей знаннями, як оберегти метал від передчасного старіння (корозії) і деформації. До того ж, в нормативних документах на кожен вид металопродукції викладені додаткові вимоги до зберігання виробів.

Виробники (metinvest-smc.com) і великі металоцентри, орієнтовані на максимально швидке просування продукції (товару) до споживача, мають у своєму розпорядженні достатні фінансові, виробничі, логістичні можливості, щоб, слідуючи вимогам ГОСТів, організувати правильний процес зберігання прокату.

Зберігання металопрокату — як має бути

Місце зберігання

Найкраще для цієї мети підходить окремий склад, габарити і квадратура якого відповідають обсягам і сортаменту розміщуваної там металопродукції (з урахуванням простору для пересування спецтехніки). У приміщенні складу важливо підтримувати певний мікроклімат. Рекомендована температура — в межах 12-16 ° С. Діапазон температур може бути незначно зрушений в одну або іншу сторону, але головна умова — щоб не було різких перепадів, які викликають утворення конденсату на поверхні металу. Рівень вологості також необхідно контролювати, не допускаючи його вище 40-60%. Для цього повинна ефективно працювати система вентиляції.

Допускається облаштування складу для габаритної металлопродуціі (наприклад, трубопрокат діаметром більше 50 см) поза приміщенням (окрім макрокліматіческіх зон).

Вимоги до відкритого майданчика для зберігання прокату:

  • місце, на якому складуються вироби, повинно бути закрито надійним навісом, що захищає від опадів;
  • ділянка для складу під навісом повиннна бути забетонована;
  • ділянка повинна мати невеликий ухил, що запобігає скупчення вологи, або іншу ефективну систему водовідведення;
  • металопродукція повинна бути розташована на стелажах, підставках або піддонах і не повинна стикатися з поверхнею майданчика;
  • при підвищеному рівні вологості продукцію бажано накривати захисним матеріалом (плівкою, брезентом).

Устаткування

Консольні стелажі для довгомірного прокату середнього за розміром перетину і консольні стелажі ялинкового типу для довгомірної продукції з невеликим за площею перетином — оптимальні сучасні конструкції для зберігання прокату. Зручно сортувати по типорозміру, розміщувати і, при необхідності, знаходити і вилучати продукцію. Якщо стелаж не один, а кілька, то відстань між ними має забезпечувати можливість руху складських транспортних засобів і проведення розвантажувально-навантажувальних робіт.

Для ящиків з метизами, металопродукції невеликої довжини, листового прокату і металопродукції в бухтах використовують палетні стелажі, конструкції яких повинні відповідати типу продукції.

Для розвантажувально-навантажувальних робіт необхідно мати парк складської спецтехніки, до якої відносяться:

  • кран-балка — вантажопідйомний механізм мостового типу;
  • тельфер — підвісне вантажопідйомне пристрій;
  • автонавантажувач — підйомно-транспортна спецтехніка;
  • штабелер — спецтехніка для підйому, переміщення і штабелювання і ін.

Сучасні склади металопродукції оснащені автоматичними система обліку.

Особливості зберігання різних типів прокату

Для кожного типу металопрокату в відповідних ГОСТ-ах прописані правила і особливості зберігання.

Так, наприклад, листовий прокат зберігають касетним способом, розташовуючи між листами прокладки, які не допускають провисання сталевих листів.

Для довгомірного прокату збирати консольні стелажі треба таким чином, щоб вироби не деформувалися (не прогиналися), тобто необхідно забезпечити достатню кількість опорних елементів.

Дрібні деталі металовиробів зберігаються в промаркованих ящиках.

Вироби прокату, що зберігаються на відкритому повітрі під навісом, необхідно періодично обробляти антикорозійними розчинами або мінеральними маслами (через 3-4 місяці).

Перетини труб бажано закривати заглушками, щоб усередині труб не накопичувалася волога і бруд.

Неідеальні умови зберігання

Як бути споживачам, у яких немає великих спеціалізованих приміщень? Наприклад, приватним будівельним магазинам на периферії або рядовим забудовникам, які закуповують відносно дрібні партії металопрокату, але в різноманітному сортаменті? У них немає великих складів зі стелажами (і невеликих теж часто немає), а з спецтехніки для вантажопідйомних робіт — пара підсобних робітників.

Хоча, невеликі сільські будівельні магазини в кращому становищі, ніж приватники. Вони закуповують металопрокат в невеликих кількостях і, як правило, розміщують його безпосередньо в торгових залах на консольних стелажах або прямо на підлозі.

А що може взяти для себе пересічний забудовник (приватна особа), з вищеописаних умов правильного зберігання прокату, щоб зберегти вироби в цілості й схоронності до моменту їх використання в будівництві?

Хорошою радою буде — не закуповувати заздалегідь вироби прокату, якщо немає умов для зберігання. Але все ж, якщо людина купила прокат.

Можливо, це буде зберігання в сараї або під навісом. А ще ймовірніше — і зовсім під відкритим небом, без навісу і без бетонованого майданчика.

Звичайно, довго в таких умовах зберігати металопрокат неможливо. Але короткострокові заходи (місяці на 3-4) для збереження труб, швелерів, арматури (і іншого, що ще може стати в нагоді на будівництві) вжити можна.

Виходимо з найгірших умов — немає приміщення, немає бетонованого майданчика, немає навісу.

Що потрібно зробити, щоб прокат не постраждав від іржі:

  • майданчик потрібно позначити, розчистити від сміття і рослин;
  • провести вертикальне планування майданчика з урахуванням невеликого ухилу для відведення води (або облаштувати дренаж), ущільнити, засипати дрібним щебенем;
  • встановити щити, на які буде складатися прокат. Щити повинні бути підняті над землею і стояти на опорах. Висота опор визначається в залежності від очікуваного терміну і часу зберігання. Якщо справа йде в зиму, опори вибираються вище, щоб виключити зіткнення металу зі снігом;
  • по обидва боки щита, у напрямку довжини прокату, необхідно встановити обмежувачі, щоб вироби не скотилися на землю;
  • обробити всі вироби антикорозійним маслом і закрити заглушками перетини труб;
  • скласти і ретельно накрити непромокальним матеріалом (поліетиленовою плівкою високої щільності, брезентом).

Як не можна зберігати металопрокат

Навіть при самому примітивному способі зберігання прокату, є речі, які не можна робити ні в якому разі:

  • не можна укладати металопрокат прямо на землю;
  • не можна допускати провисання (для листового прокату) або прогинання (для довгомірного) — це призведе до деформації виробів;
  • не можна допускати регулярного потрапляння опадів на вироби прокату;

не можна залишати складений прокат без обмежувачів — це травмоопасно.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button