Суспільство

Особливі борщі, «квасовка» та копчене стегно: відомі чернігівці розповіли про улюблені смаки дитинства

Дитинство заведено вважати безтурботною порою. І в багатьох людей про цей час – найтепліші спогади. А ще багато хто з нас, уже в дорослому житті, пам’ятає незабутній смак страв, які вміли готувати лише бабуся чи мама.

Тож смаки яких страв родом із дитинства, що, можливо, є сімейними стравами, пам’ятають відомі чернігівці?

Сергій Гривко, народний депутат України

Борщ – найкраща родинна страва! Також треба, щоб до борщу обов’язково було сало, цибулька і гріночки.

Марина Семененко

У нас традиція – млинці щонеділі. У дитинстві моїм топдесертом був мокрий хліб із цукром, молоко. А з народних страв памʼятаю, як пробувала типу деруни, але готуються в горщику. Зі шкварками. Не памʼятаю назви, сама не готую таку страву, бо вже вісім років не їм мʼясного.

Олена Терещенко, письменниця

Пригадую з дитинства, моя бабуся Лідія пекла просто неймовірні пиріжки з різними начинками. Вся квартира була просякнута цими пахощами. А я полюбляла тягати їх просто з дека, гарячі, хоч бабуся й казала, що то шкідливо. Моя подруга, з якою ми часто ходили в гості до бабусі, досі згадує ті пиріжки

Мама пече чудові тортики і тато в неї навчився. Тепер повністю взяв цю ініціативу в свої руки і торти на свята пече сам.

А от я родинний досвід не перейняла, готувати не дуже люблю. Хазяйка з мене така собі. Тож краще змішую слова та закручую сюжети, аніж кулінарні інгредієнти

Хоча іноді під настрій вишукую якісь несподівані оригінальні салати або рецепти напоїв, особливо полюбляю експериментувати зі спеціями. Мабуть, це чимось схоже на зіллєваріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білі прапори та капітуляція: священник із Чернігівщини – про заяву Папи Римського

Марія Шевченко, майстриня з селища Березна

Сім’я була велика. Важко всі працювали, однак смачно їли, добре навчалися… Покійна мати Ганна, у дівоцтві Железняк, козацького походження, дуже добре готувала: пиріжки з маком, мащені сметаною (господарство батьки мали немаленьке: корова, свині, кури…). А найбільше запам’яталися картопляні ковбаси з товстих свинячих кишок, готувала чугунами в печі, смакотище!!!), традиційно заливали смальцем емальоване відро ковбас м’ясних. Любила я тушковану в печі капусту з реберцями… Мати дуже любила та вміла збирати гриби, білі вона маринувала в трилітрових банках, яка це була смакота! До збирання печериць залучались і ми, діти. Стушковані в печі зі сметаною, в немаленькому чугуні (так у Березні називали чавуни) – були ароматні та смачнючі. А ще коли різали порося, а різали часто, покійний батько здавав на коптіння в місцевий «харчокомбінат» стегно, яке опісля вішали в коморі, і ми, діти, пробиралися туди тихцем із ножичком і різали шматочки… Тихцем, бо батьки хотіли, щоб обід починали з борщу, а вже потім і ветчина. Смак пам’ятаю і досі, в самостійному житті такого не зустрічала. Куди тому хамону?!

Андрій Подвербний, політичний аналітик, історик

Особлива страва для мене – так звана «квасовка». Солодка рідка каша з пшона чи рису та з сухофруктами. Це старовинна страва, яку готувала бабуся. Жителі колишнього Ріпкинського району добре знають, що це таке.

Михайло Жирохов, військовий експерт

У дитинстві всі страви вважалися унікальними, які готують лише в нашій родині. Але з часом розумієш, що це не зовсім так. Загалом усі страви були більш-менш стандартними для того часу. Єдине, що можу виділити – це консервація. Настільки смачного варення з яблук й абрикосів, як у дитинстві, більше не куштував ніколи.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button