Суспільство

Аномальна погода: як перепади температур вплинуть на майбутні врожаї

Травневі холоди різко змінила червнева спека. Такі перепади погоди вплинули на багатьох жителів Чернігівщини, але найсильніше наслідки кліматичних аномалій відчули городники та селяни.

Анна Ігнатенко живе в селі Тиниця Бахмацького району та має власний город на 40 соток. Тут вирощує найрізноманітніші культури, основною з них є картопля сортів «Гатчинська» і «Белла Роса». Є на її грядках кормовий буряк, капуста, редиска, огірок, морква та інші овочі. Зараз робота на городі кипить.

103960204_301792120982120_58457957999372684_n

Анна Ігнатенко с. Тиниця Бахмацького району пояснює: «Основне, чим ми зараз займаємося, – сапаємо. Краще це робити зранку. Ми встигаємо просапувати до 8-ї ранку, оскільки, якщо виконати таку роботу пізніше, то спека може неабияк нашкодити корінню рослин, та й нам самим так комфортніше працювати».

Щодо врожаїв, то в жінки вже вродили полуниці. Каже, що цього року вони порадували, ягід буде багато. А от з огірками ситуація складніша.

«З голоду, звісно, не помремо, але огірки навряд чи будуть, це вже видно. Паростки погоріли від спеки. Сіяли цю культуру двічі. Перший раз огірки взагалі не зійшли, а вдруге зійшли, але рослини дуже слабкі. Ми знайшли вихід із ситуації і посадили огірки в парнику, там вони вже квітнуть. Також зав’язуються клубні картоплі. Вона також наразі буяє цвітінням. Весь город у рожевих і білих квіточках», – зазначила господиня.

За її словами, майбутні урожаї передбачити важко, все залежатиме від опадів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В області зібрали рекордний урожай – майже п’ять мільйонів тонн зернових

Із цим погоджується і жителька села Киїнка, що в Чернігівському районі. Дарія Хомазюк розповіла, що через холоди, які приніс травень, багато овочевих культур затримались у рості.

«Здебільшого це стосується томатів, перців, кабачків та огірків, адже це теплолюбні овочі. Сподіваємося на непоганий урожай цибулі. Особливо добре зараз росте та, що була висаджена на зиму. Думаю, буде і гарна картопля. Але погодні умови непередбачувані, а кінцевий результат залежить саме від них. Тому прогнозувати, що вродить цього року, важко», – каже пані Дарія.

104138267_592401571406962_6083804875831997009_n

На городі в Киїнці працює вся родина. Обробляти грядки починають вже о 5-й ранку, а завершують ці роботи о 9-й.

«Можна це робити й увечері, після 7-ї години. Наразі полемо городину, обгортаємо картоплю, прориваємо столовий і кормовий буряк, моркву. Помідори обробляємо спеціальними засобами, які борються з фітофторою. Окрім цього, підживлюємо їх фунгіцидом, що запобігає виникненню грибкових захворювань, а також мікро- та макродобривами», – зазначає Дарія Хомазюк.

На городі Юрія Вульвача з Козельця цього року огірки також не зійшли. Втім, добре ростуть боби, які він збирається вирощувати.

104445561_256097972318814_4242543536441257371_n

«Цього року нам у принципі пощастило, оскільки було багато дощів і більшість культур добре прижилася, зокрема картопля. Вже квітне малина. Але от, наприклад, квасоля погано зійшла. У багатьох людей висохли полуниці, а в мене вони якраз під деревами ростуть, тому були захищені від надмірного сонця. Вродили непогано. Абрикоси в декого підмерзли, а в мене вони збереглися. Листя на аґрусі поїли шкідники, тому погоріли на сонці і ягоди», – каже Юрій Вульвач.

За його словами, зараз основною роботою на городі є прополювання. Бризкає дерева від шкідників. Поливу поки що небагато, адже земля ще мокра. Втім, якщо спека триматиметься й далі, то додасться і ця робота.

«Зараз у нас на вечір вимикають воду, тому ми вже подумуємо пробити свердловину, аби мати нормальний полив навіть у спеку», – ділиться планами пан Юрій.

Цього року його родина вирішила спробувати вирощувати солодку картоплю – батат, притаманний для Латинської Америки. Чоловік каже, що в нас він приживається складно.

«Сподіваюся, що урожай загалом буде непоганий, але погода вносить свої корективи», – розповів чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні зібрали найбільший урожай зернових, соняшника та картоплі (Інфографіка)

Староста села Блистова, що на Менщині, Роман Боюн розповів, що тут люди прокидаються о 4-й ранку і йдуть поратись на свої городи. Сапають грядки до 6-7-ї години, а вдень відпочивають, оскільки працювати в таку спеку дуже важко. Повертаються на городи після 8-ї години вечора, коли спека спадає.

«Основною культурою, яку в нас вирощують, є картопля. А так усе садять. У багатьох є худоба, тому люди вирощують багато буряків і моркви. Цього року багато насіння пасльонових просто згнило у ґрунті, коли йшли рясні дощі. А в нашому селі багато людей здають огірки на продаж, тому довелося вдруге їх пересіювати», – зазначив Роман Боюн.

104196998_783091952225007_9101783872112054473_n

Він каже, що засухи ще нема, вологи в землі достатньо. У селі сподіваються на хороші врожаї.

«Цього року редиска добре вродила. Вже є полуниці, черешні, вишні, думаю, будуть. На яблунях позав’язувалися плоди. По весні попримерзали абрикоси, але все ж таки вони відійшли. Картопля теж має дати непоганий результат. Та поки що важко прогнозувати урожай, усе залежить від погоди», – наголосив Роман Боюн.

Також він розповів, що зараз жителі Блистової активно заготовляють на зиму сіно для корів. Погода дає можливість безперешкодно його висушувати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button