Суспільство

«Пʼяний ліс»: загадкове місце на Чернігівщині

Незвичайний «П’яний ліс» – своєрідна перлина Чернігівщини, що не так давно стала відома загалу. Дивний сосновий ліс, верхівки дерев якого покручені врізнобіч, зацікавив жителів області, адже щось подібне в нашій області навряд чи можна десь знайти. Неповторний сосняк росте в населеному пункті Осьмаки, що на Менщині.

Про його особливості нам розказав директор Менського краєзнавчого музею Віталій Крутий:

– Є кілька версій, чому сосни в цьому лісі покручені. Перша – цегіпотеза чернігівських науковців. У ній йдеться про те, що певний вид комах у певний період часу об’їдав верхівки сосен, таким чином спровокувавши покрученість хвойних у майбутньому.  

Друга версія, якої дотримуюся я, пояснює такий зовнішній вигляд лісу потужними вітрами. Цей сосновий ліс розташований на місцевості, що зазнає дії сильних поривів вітру. На мою думку, молоді пагони гнулись під їхньою дією, і саме через це вони покрутилися. Також існує версія, що «П’яний ліс» розташований на геологічному розломі, що провокує покрученість дерев. Та варто зазначати, що таких хвойних насаджень там кілька, і жодне з них не має такого вигляду.

Тож сказати точно, чому цей ліс має саме такий вигляд, доволі складно. Утім, це справді можна назвати природним феноменом. 

Особливість цього лісу відзначили туристи, які під час однієї з екскурсій Менщиною проїжджали повз сосняк. Саме вони йзвернули увагу гіда та місцевих жителів на цю особливу окрасу. А вже пізніше до незвичного соснового лісу «прилипла» відповідна назва. 

– Спершу ми називали його «Танцюючий ліс», а вже потім «П’яний». Останнє якось більше прижилося, саме тому ми зараз знаємо це хвойне насадження саме під назвою – «П’яний ліс»

За словами Віталія Крутого, наразі в «Пяному лісі» облаштованаальтанка та місце для відпочинку туристів. Тож тепер кожен охочий може насолодитися красою своєрідної перлини Чернігівщини, поєднавши приємний відпочинок із корисним вивченням незвичайної краси рідного краю.

Спілкувалася Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button