Суспільство

Пам’ятник кулінарному шедевру із Чернігівщини потрапив у ТОП-5

Пам’ятник Ніжинському Огірку  в ТОПі-5 кращих пам’ятників кулінарним шедеврам України.

Слава про ніжинський огірок вже давно вийшла за межі містечка і нашої країни. Та наразі варто пригадати з чого починалась популярність цього овоча.

У 1675 році греки заснували у Ніжині цілу колонію. Тут вони почали торгувати тканиною й займатись сільським господарством тощо. Вважають що саме греки завезли на українські терени свою технологію приготування солоних огірків та навіть відповідні сорти, з якими продовжувалася ще понад сто років селекційна робота.

Так і з’явився особливий «Ніжинський» сорт огірків. На сьогодні дехто вважає сам оригінальний сорт Ніжинських огірків частково або повністю втраченим, але Ніжин продовжує бути центром виготовлення засолених огірків та іншої консервованої продукції. Кажуть, огірки з Ніжина у 2000-х поставляли навіть до столу королеви Британії.

Щоб вшанувати пам’ять овоча, який приніс місту та околицям багато економічних переваг, та його селекціонерів, тих хто його вирощував та продавав, 16 грудня 2005 року відкрили цей пам’ятник. Автором є Леонід Воробйов, а встановили скульптуру на вулиці Шевченка, у скверику перед Ніжинським консервним комбінатом. Імовірно, це був перший пам’ятник овочу на території України.

Примітним є матеріал з якого виготовлено головний елемент композиції — власне сам огірок. Скульптор зробив його з граніту унікального зеленого кольору, привезеного з Італії спеціально для цієї скульптури. В Україні поширений граніт інших кольорів — сірий, рожевий, червоний, але не зелений. Композиція символізує давній процес засолення огірків: у діжках, що їх ставили в прохолодний льох.

Окрім ніжинського огірка до ТОП-5 потрапили пам’ятники: Житомирському Морозиву, Херсонському Кавуну, Полтавській Галушці та Бердянському Бичку.

Джерело: «Урядовий кур’єр»

Ще статті по темі

Back to top button