Суспільство

Пасічники на Чернігівщині скаржаться на масові отруєння бджіл хімікатами

Поблизу села Нехаївка, що на Чернігівщині, власник пасіки виявив у себе масову загибель бджіл. 

За словами Сергія Реуцького, вночі 3 травня місцеве агропідприємство оброблювало посіви ріпаку хімічним препаратом, що є небезпечним для бджіл.

Йдеться про хімічний препарат «Біскайя», який виробник позиціонує як небезпечний для бджіл 3 класу небезпеки.

Однак, як зазначає сам пасічник, за інформацією з інтернету цей препарат не може спричинити такої масової загибелі бджіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через аварію водопроводу більше десяти будинків у Чернігові залишаться без водопостачання

Оглянувши пасіки та бджіл, пасічник припускає, що отруєння могло статися ще вдень. Адже, за його словами, бджоли чистили вулик від мертвих бджіл ще вночі, тоді вилізли з вулика від отрути на повітря.

Під час поїздки в сторону Коропа Сергій помітив, що інша фірма о 8-й годині ранку готується вносити гербіциди «Сахара» та «Напалм».

За словами пасічника, працівники не назвалися, сказали, що вони не ріпак обприскують, навіть не дали сфотографувати каністри. Ці препарати також 3 класу, тобто теж малонебезпечні, припускає власник бджіл.

У Сергія бджоли стоять і в селі Сохачі, і там, каже власник, така сама ситуація. Потруїлися бджоли в Сохачах й у іншого пасічника. У знайомого Сергія, бджоляра в Лебедині, каже, наразі все нормально, але в Нехаївці в нього теж є потрави.

Пасічник скаржиться, що винного не знайдеш. Бджоли зареєстровані. Пасіка за аналізами здорова.

Зараз вулики зачинені, вмерла льотна бджола. Однак травлені бджоли агресивні, та й перевезти їх фактично нікуди, каже Сергій, бо нині багато агрофірм обробляють поля пестицидами.

Джерело: https://zemliak.com

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button