Суспільство

Російські сайти поширюють фейки про напади на білорусів в Чернігові – ЗМІ

Російські сайти поширюють постановочні відео нападу українців на білорусів в Чернігові. Це не перші російські фейки про Україну. Про це повідомляє білоруський портал «Наша Ніва«.

Як зазначається, проросійські сили продовжують створювати інформаційні приводи для того, щоб посіяти ворожнечу між українцями і білорусами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сморід сепаратизму у Козельці: з пам’ятника загиблим в АТО крадуть прапори

На початку місяця чорносотенські ресурси і прокремлівський «Супутник» поширювали інформацію про антибілоруські написи на кіосках в Чернігові.

Як зазначає «Наша Ніва», очевидно, тоді своїх цілей провокація не досягла, і зацікавлені особи почали гратися з форматами: цього разу вони зняли постановочні відео «рейдів на білорусів».

«Зустрівши білоруса, «привітай» і відправ його до Батьки», – з грубими помилками пишуть автори в назві відео.

111

Всього з’явилося два таких ролика.

На першому відео в кадр потрапила машина з білоруським номером, із закритими дверима, біля неї – людина. Ніщо не вказує на те, що він вийшов з цієї машини або вона йому належить. Тут же на нього нападають, він не чинить опору і падає, двоє людей продовжують завдавати ударів. При уповільненому перегляді видно: «удари» наносяться розчепіреними пальцями, а не кулаком – це постановка.

Друге відео більше схоже на правду: двоє в кадрі просять чоловіка, який сидить в машині з білоруським номерним знаком, відкрити вікно, розпилили йому в обличчя газовим балончиком і йдуть зі словами «не приїжджай сюди більше».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Для нас немає недоторканних осіб», – керівник СБУ в області Юрій Гончаров

Відео викладене з аккаунта організації «Чернігівський Тризуб», проте згадок в інтернеті про такий рух немає. Автори провокації, принаймні, хочуть створити враження, що за цими «атаками» стоїть якась радикальна українська організація.

Як зазначається, саме в Чернігові два дні тому СБУ викрила мережу проросійських агентів, які займалися розпалюванням міжнаціональної ворожнечі – розписували стіни будинків і синагог антисемітськими та антипольськими написами за завданням кураторів з Росії.

Хто знає, може бути, серед затриманих виявляться і «актори» з «білоруських» відео, зазначає білоруське видання.

Також наголошується, що відео білоруської тематики першим опублікував у себе на сторінці в Facebook політолог Петро Петровський, який вже був помічений раніше в роботі за технічними завданнями з третіх країн.

Джерело: Сьогодні

 

Ще статті по темі

Back to top button