Суспільство

Патронат над дитиною: у службі зайнятості пропонують особливу роботу

Патронатних вихователів та їхніх помічників наразі шукають, зокрема й з-поміж безробітних.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини, яка потрапила в складні життєві обставини, в сім’ї патронатного вихователя до вирішення її подальшої долі. Патронатним вихователем може стати людина, яка виявила бажання виконувати ці обов’язки на професійній основі, а також може створити влаштованій дитині належні умови для проживання, навчання та розвитку.

Також потрібно мати з-поміж повнолітніх членів своєї сім’ї (чоловіка або дружину, сина чи доньку, іншого члена сім’ї) – того, хто готовий бути помічником патронатного вихователя та разом з ним пройти відповідне навчання.

«Діти – це моя праця сьогодні, – каже патронатна вихователька Ірина Коровай з Корюківки і радить всім, хто відчуває бажання допомогти чужим дітям, не боятися цього. – Якщо ви маєте достатньо мотивації, внутрішніх ресурсів і багато любові, варто спробувати. Вас проконсультують, навчать, супроводжуватимуть і підтримуватимуть».

Перша дитина – одномісячний Ярослав – потрапив у сім’ю Коровай на початку квітня поточного року. Так жінка отримала роботу, а залишений у пологовому відділенні лікарні хлопчик – належний догляд та піклування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Право власності на земельні ділянки, розташовані на території Седнівської ОТГ, зареєстровано за державою

Подружжю майже по 50. У них двоє дорослих дітей, які вже створили свої сім’ї. До слова,  донька Короваїв, яка перебувала на обліку у Корюківській філії обласного центру зайнятості, тепер помічник вихователя в патронатній родині.

Нині Ярослав вже усиновлений, а в патронатну сім’ю Коровай влаштовано ще три хлопчики: брати – 4-річний Мишко та 2-річний Матвій, а також 5-річний Богдан.

Довідково. Патронат — це соціальна послуга, яку оплачує держава. На сьогодні розмір грошового забезпечення патронатного вихователя становить три мінімальні заробітні плати на місяць (а це 24 000 грн). Його помічник отримує одну мінімальну заробітну плату на місяць (8000 грн).

На влаштованих дітей держава також щомісячно виплачує соціальну допомогу у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму (для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму) залежно від їхнього віку. У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button