Суспільство

Педагог зі Сновська, яка потрапила до ТОП-50 кращих вчителів, є співавтором підручника з історії України та громадянської освіти

Чернігівщина може пишатися своїми педагогами, зокрема Аллою Єрмоленко зі Сновська, яка потрапила до ТОП-50 кращих вчителів премії Global Teacher Prize Ukraine.

У той час Алла Єрмоленко була просто вчителем історії та правознавства, нині ж вона – директор прогресивної Сновської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, але викладати продовжує.

Нещодавно про талановитого педагога знову всі заговорили. Адже вона сповістила цікаву звістку.

«Побачив світ наш у співавторстві з Олександром Мокрогузом підручник з історії України та громадянської освіти для учнів 5 класу НУШ», – написала Алла Єрмоленко в соцмережі.

Педагог також зазначила, що підручник є сучасним, яскравим, креативним і не зовсім звичним! Суть новаторства і незвичності з’ясовував ЧЕline.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сосниці працюють над збільшенням закупівельної ціни на молоко у людей (Фото)

«Наступного навчального року п’яті класи навчатимуться за новими програмами НУШ. Тому Міністерство освіти переглянуло всі програми. Тож якщо раніше була одна програма і треба було обирати підручники під цю програму, то тепер навчальний заклад обирає і програму, і підручник до цієї програми. Відповідно, з’явилося більше варіантів навчання для вчителів і навчальних закладів. З іншого боку, для вчителів ускладнився вибір. Наскільки знаю, з історії доведеться обирати з-поміж вісьмох програм і п’ятнадцяти підручників.

До програми, авторами якої є Олександр Желіба і Олександр Мокрогуз, є один підручник, написаний у співавторстві зі мною. Тож якщо вчитель обирає нашу програму, то обирає і наш підручник», – у коментарі для ЧЕline зазначила Алла Єрмоленко.

Далі про те, чим розроблений підручник відрізняється від тих, що були раніше. Найперша відмінність у тому, що це не просто підручник з історії як колись, адже відбувається поєднання з громадянською освітою. Тобто даються основні факти з історії України оглядово та правила співжиття у суспільстві.

«Багато років я працюю в школі та звертала увагу на те, що для п’ятого класу завжди були складні підручники з історії, перевантажені текстом або якимись візуальними джерелами. А ми старалися спростити його і водночас зацікавити дітей. Також ми намагалися дати дітям ті вміння та навички, які їм знадобляться в повсякденному житті, поки вони учні школи, і тоді, коли школу вже закінчать. Тож там багато завдань, щоб сформувати навички роботи з джерелами, визначати достовірність інформації, відрізняти її від фейків, вміти виділяти головне та висловлювати свою думку. Також розвиватимемо навички, потрібні на уроках історії: працювати з картою, лічити роки тощо», – розповіла педагог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доцільність облаштування ще одного дорожнього круга в Чернігові вивчають за допомогою комп’ютерного моделювання

І дійсно, підручник не перевантажений текстовим матеріалом. Буквально абзац тексту – і далі рубрики або робота з джерелами інформації, або якісь цікаві факти з історії, або відсилання до інтернет-джерел. Є візуальні джерела інформації. Також у підручнику є QR-коди, за якими дитина, зчитуючи код, знаходить джерела інформації в мережі Інтернет.

«У підручнику застосовані сучасні прийоми візуалізації навчального матеріалу, зокрема дуже зручна інфографіка. Дуже проста і водночас змістовна.

Підручник яскравий, кольоровий, але кольорова гама підібрана дуже правильно. Вона не настільки яскрава, щоб відволікати учня від змісту підручника. Навпаки, допомагає сприймати навчальний матеріал, зацікавити дітей.

Також у підручнику є рубрика «Цікаво знати», де також вміщено багато цікавої інформації для п’ятикласників. Наприклад, як з’явилася назва сучасної грошової одиниці гривні або чим писали в давнину, як змінювалися атрибути для письма», – повідомила Алла Єрмоленко.

Враховано і гендерний підхід під час добору матеріалу. Якщо йдеться про історичних діячів, то однаковою мірою намагалися подавати інформацію про жінок і чоловіків. Й ілюстрації намагалися робити так, щоб однакова кількість жінок і чоловіків на них зустрічалася.

Наприкінці підручника є термінологічний словник. Щоб дитина, якщо забула якийсь термін, легко могла його знайти та не витрачала час на пошуки.

«Дуже цікаво дітям із нашої школи, бо на титульній сторінці зображені саме наші діти, які наступного року навчатимуться в п’ятому класі. Також в ілюстраціях до підручника є діти з нашої школи, які залюбки позували і хотіли потрапити в історію нашої школи», – зазначила директор школи.

Наразі Алла Єрмоленко звертається по підтримку до своїх друзів, колег, однодумців, адже саме від них залежить, чи потрапить цей підручник на шкільні парти. Бо лише за умов обрання його вчителями для навчання дітей, підручник буде надрукований. Нині він тільки в електронному варіанті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко, фото – Сновська ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Ще статті по темі

Back to top button