Життя громад

У Сосниці працюють над збільшенням закупівельної ціни на молоко у людей (Фото)

Експерти прогнозують невтішні перспективи розвитку вітчизняної молочної галузі. Адже попри те, що ціни на молокопродукти в супермаркетах високі, молоко в людей закуповують задешево. Тому й не дивина, що селяни збувають корів.

У Сосницькій громаді вирішили боротися з цією ситуацією.

«Маємо таку ініціативу, щоб люди, які мають корів, не здавали їх на м’ясо, а все-таки мали прибуток. Спільно з програмою DOBRE вирішили попрацювати над питанням – як збільшити для людей кількість грошей, яку вони можуть отримати за молоко. Дійшли висновку, що для того, аби отримати більшу вартість, потрібно, щоб молокоприймальні мали більшу партію молока. Щоб заводи не їздили, збираючи по 20 чи 50 літрів по селах, а поїхали в одну точку і забрали там тонну молока чи дві-три, скільки буде. Для виконання цього завдання ми й написали проєкт. Частково обладнання закупили, будемо рухатися далі до того, щоб люди наші мали змогу здавати молоко за більш-менш реалістичну ціну, а не за ту, яка зараз», – у коментарі для ЧЕline зазначив Андрій Портний, голова Сосницької громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створено ландшафтний заказник площею 92 га

Тож, як уже було сказано, від ідей уже перейшли до конкретних справ. Молочарське товариство Сосницької громади за підтримки програми DOBRE отримало першу частину обладнання, а саме молокоміри, аналізатори молока та бак-охолоджувач.

Обладнання передали у Волинківську молочарську спілку, яка працює вже відносно давно, років п’ять чи шість.

За словами голови громади, нині молоко в людей приймають по 6 гривень, а прагнуть, щоб закупівельна ціна була хоча б 7.50 грн. Ще більш амбітними планами він поділився з ЧЕline.

«Ми вийшли на новий етап, знайшли спільну мову і бачення та розвиваємо цей напрям. Щоправда, в подальшому хочемо не здавати молоко, а налаштувати свою переробку. Бо здавати – це завжди сировина, а ми хотіли б торгувати готовим продуктом. Це дасть змогу ще більше заробляти. Але знову ж таки відкрите питання щодо того, дійдемо ми до фінішу чи ні, бо люди швидко здають корів, не хочуть їх тримати.

Ідея також полягає в тому, щоб перейти на роботу з сімейними молочарськими фермами. Це наш кінцевий етап створення сімейних молочарських ферм. Щоб люди розуміли, що це їхній заробіток, щоб вони до цієї справи ставилися як до роботи і можливості годувати свою родину в селі», – розповів Андрій Портний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко, фото Сосницької громади

Ще статті по темі

Back to top button