Суспільство

Перебуває під особливою охороною: на Чернігівщині можна зустріти рідкісну змію

Мідянка звичайна — змія середнього розміру, завдовжки від 60 до 80 сантиметрів. Її назва походить від характерного мідного відтінку луски, який найкраще видно на сонячному світлі. Основне забарвлення може варіюватися від сірувато-коричневого до червонувато-коричневого, з темними плямами або смугами, які допомагають цій змії маскуватися в природному середовищі. Голова мідянки зазвичай темніша, ніж тіло, з характерними темними смужками, що тягнуться від очей до задньої частини голови.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.

Ця невелика змія мешкає в різноманітних середовищах, включаючи ліси, луки, кам’янисті схили та узлісся. Вона віддає перевагу сухим, сонячним місцям з достатньою кількістю укриттів, таких як каміння, корчі або густі зарості.

Мідянка звичайна є хижаком, що полює на дрібних хребетних, таких як ящірки, дрібні гризуни, птахи та їхні яйця. Вона активно полює вдень, використовуючи свою гнучкість і швидкість для захопленя здобичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермерка з Чернігівщини реалізувала проєкт з вирощування поросят для потреб сільських мешканців

Шлюбний період мідянки зазвичай припадає на весну. Самки відкладають від 2 до 15 яєць, які вони зазвичай ховають у теплих і захищених місцях, таких як під гнилим деревом або в компостних купах.

Мідянка звичайна не є отруйною і абсолютно безпечна для людини. Втім, через свою схожість з деякими отруйними видами, її часто вбивають через необґрунтований страх. Крім того, мідянка стикається з загрозами втрати природних середовищ існування через урбанізацію та зміну земельного використання.

Цікаві факти:

Свою пару, як і жертв, змії знаходять за запахом. Молоді змії відразу ж починають вести самостійний спосіб життя. На відміну від деяких інших змій, мідянка не кусає жертву, а душить її, обвиваючи тіло і стискаючи, поки жертва не припинить рухатися.

Вид перебуває під особливою охороною Бернської конвенції (додаток ІІ). Трапляється принаймні у 18 природних заповідниках і національних природних парках. України. Серед населення існує впевненість щодо надзвичайної отруйності виду, в результаті чого мідянки знищуються при будь-якій нагоді. Тому необхідними заходами охорони є розширення заповідної мережі та роз’яснювальна робота з населенням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button