Суспільство

Переселенка з Маріуполя відкрила на Чернігівщині еколавку

На Чернігівщині відкрилася еколавка «СМакошине» завдяки програмі «єРобота». Її назва охоплює кілька підказок. По-перше, виробництво екопродукції здійснюється в с. Макошине (Менщина), по-друге, як запевняє власниця пані Юстина, а головне ті, хто вже скуштував цю продукцію, все дуже смачно.

Для виготовлення готової продукції (а це і чебуреки, і налисники, і голубці, і морозиво та ін.) використовуються натуральні продукти без барвників і консервантів власного виробництва та городу чи інших приватних господарств села.

До речі, як запевняє пані Юстина (переселенка з багатостраждального Маріуполя), так, як готує чебуреки вона, в Україні їх готують усього п’ять-шість кулінарів. Власниця запевняє, що тісто для чебуреків вона вдосконалювала протягом 10 років, і зазначає, що це – грецька страва за походженням.

Особливістю еколавки є те, що приготування чебуреків здійснюється у присутності замовника: єдине – тісто використовується заздалегідь приготоване (має «визріти»), а начинку готують під час замовлення, і власне сам процес засмажування відвідувач може бачити особисто (на якій олії, в якому посуді і т.п.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катання на собачих упряжках: на Чернігівщині працює унікальна локація для відпочинку (Фото)

Найближчим часом до меню закладу додадуться ще шаурма та піта. Планує пані Юстина розвивати й виготовлення напівфабрикатів. Наразі вже пропонують напівфабрикати голубців та налисників. А у разі замовлення на суму понад 300 грн по м. Мені доставка безкоштовна.

Серед солодких пропозицій є морозиво з натуральних вершків за особистим авторським рецептом. А ще – пряники, які в селі називають медяниками, бо замість цукру до тіста додають мед. Асортимент солодощів планується розширити і за рахунок виготовлення власних смаколиків, і за рахунок співпраці з місцевими підприємцями, які на цьому спеціалізуються. Головна вимога: всі вони мають бути виготовлені з натуральних складових і без штучних барвників та консервантів.

Для реалізації проєкту, за його умовами, власниця створила два робочі місця та наразі в пошуку бюджетної локації в Мені, адже всі грантові кошти пані Юстина витратила на організацію виробництва. Для можливості оплати великої оренди наразі бракує ресурсів. Хоча планів уже на найближчі місяці Юстина має чимало. За сприятливих умов, крім розвитку еколавки, збільшення виробництва екопродукції, розширення асортименту виробів, ще й відкриття у с. Макошине гостьового будинку на березі річки з можливістю і відпочити на природі та скуштувати екологічні свіжісінькі смаколики.

Для тих, кого зацікавила продукція еколавки «СМакошине», контакти пані Юстини: 0971903007

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами Фонду підтримки підприємництва у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button