Суспільство

Переваги установки зубного моста

Якщо відсутній один або відразу декілька зубів, можна встановити мостовидний протез. Він кріпиться або на імплант, або на сусідніх опорних зубах. Міст зроблений з ряду штучних коронок. Які нюанси потрібно знати перед процедурою?

Види зубних мостів та їх відмінності

Правильно установлений міст на вигляд нічим не відрізняється від здорових зубів. Крайні коронки потрібні для фіксації, а основна частина маскує прогалину. Вирізняють штамповані та цільнолиті зубні мости. Стоматологи надають перевагу останньому виду – він більш надійний. Штамповані мости зроблені з декількох коронок, з’єднаних між собою в протез. Їхня стійкість низка, а виготовлення складне.

В залежності від конструкції, мости бувають:

  • сідловидними;
  • промивними;
  • торкаючими.

У «Клініці доброго стоматолога» можна замовити будь-який вид зубного моста. Інформація за посиланням: http://www.kds.ua/services/zubnye-mosty/.

Найчастіше зубні мости роблять з кераміки, металу та пластмаси. Металічні мости тяжкі, натирають десну, викликають характерний присмак в роті і мають непривабливий вигляд.

Металопластмасові коштують дешево, і мають малий термін придатності – не більше 3 років. Це гарний тимчасовий варіант, якщо пацієнт готується до складнішої імплантації.

Металокерамічні мости найбільш розповсюджені. Вони мають металічну основу та керамічне покриття, тому міцні у використанні. Служать на протязі 10 років.

Пластмасові мости – бюджетний варіант, який з часом фарбується під дією барвників. Їх встановлюють на декілька місяців, адже вони недостатньо стійкі.

Керамічні вироби мають найбільш гарний вигляд, але не такі вражаючі якості стійкості, як металокерамічні. Схожість з натуральною емаллю та термін служби 10-12 років роблять їх ідеальними для протезування фронтальних зубів.

q

Виготовлення та встановлення

Спочатку стоматолог оглядає ротову порожнину, лікує карієс, якщо він є, видаляє зубний камінь. Після – препарує опорні зуби бормашиною, знімає відтиски. На їх основі в лабораторії формуються гіпсові моделі щелепи. Шляхом лиття виготовляється металічний каркас, наноситься пластмасова або керамічна маса. Завершальний етап – встановлення готового мосту. Коронки цементуються на завчасно підготовлених зубах.

Для встановлення моста потрібно відвідати стоматолога всього пару разів. Виготовлення протезу займає декілька тижнів. На цей період лікар встановлює тимчасові пластмасові накладки для захисту обточених зубів.

До переваг зубних мостів відносять:

  • відновлення функцій зубів та їх естетики;
  • малий термін реабілітації – не більше двох днів;
  • на відміну від з`ємних протезів, міст не потрібно постійно знімати;
  • зубні мости обійдуться дешевше, ніж дентальна імплантація.

Головним недоліком їх встановлення вважається необхідність обточування зубів. Так вони швидше руйнуються. Стоматологу доводиться видаляти нерв, пломбувати канали. Аби встановити один міст, потрібно препарувати два здорових зуба.

Інколи у пацієнтів виникають алергічні реакції. Слизова оболонка пошкоджується через тісне прилягання металічного базису. З часом десна може просісти через тяжку конструкцію.

Протипоказання

Встановлення мостовидних імплантів не рекомендовано при таких проблемах:

  • парадонтит в запущеній формі;
  • аномалії прикусу;
  • опорні зуби слабкі чи пошкоджені карієсом;
  • емаль стирається або наявний нічний скрегіт зубами.

У таких випадках стоматолог пропонує альтернативу – м`які нейлонові протези. На відміну від традиційних мостів, адгезивні не потребують препарування зубів. Протези кріпляться на внутрішньому боці зубного ряду.

Раз на п’ять років виникає потреба ремонту моста. З часом цемент вимивається. Стоматолог знімає та чистить виріб, і знову фіксує його. Офіційна гарантія на протез – від 1 до 3 років.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button