Суспільство

Правильний сніданок – запорука гарного дня: які продукти заборонено вживати зранку

Зранку шлунок працює найкраще, а продукти засвоюються швидше й ефективніше. Тому в цей час можна вживати важкозасвоювану їжу. Про це розповів лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні Микола Потатуркін.

А от починати день із кави та цигарки не варто, оскільки це може призвести до розвитку дуоденітів. Також лікар категорично не радить вживати копченості.

«Вони не натуральні, там є нітрити, натрії та різні сполуки, що можуть негативно вплинути на організм. Потрапляючи в шлунок, вони одразу починають перероблятися соляною кислотою й отруювати органи людини», – розповідає Микола Потатуркін.

Також не варто починати ранок з гострої їжі, солінь і фаст-фудів. Смажена їжа також досить негативно впливає на організм людини, тому якщо хтось звик снідати смаженою картоплею, то необхідно змінювати вподобання, інакше така страва стане перепусткою до тяжких захворювань.

«По-перше, така їжа і так шкідлива, адже смажиться в олії. В процесі приготування там виникають різні небезпечні елементи. Тим паче, якщо це їсти з ковбасою або сосискою, де м’яса здебільшого немає, а одна лише хімія. Вживання таких страв однозначно призведе до виникнення різноманітних хвороб шлунково-кишкового тракту. Це можуть бути дуоденіти, панкреатити, гастрити, холецистити, тобто запалення жовчного міхура», – наголошує дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для здоров’я і стрункої фігури: дієтолог порадила, що їсти на сніданок восени

Не варто також їсти солодкі страви, а тим паче розрекламовані швидкі сніданки.

«Якщо ознайомитись з їхнім складом, то можна побачити, що в них немає майже нічого натурального. Їх зручно готувати, вони нібито дають відчуття ситості, але краще все ж зварити звичайну кашу, оскільки через цукор глікемічний індекс може швидко піднятись, а потім людина знову буде голодною», – пояснює дієтолог.

Якщо ж дуже хочеться солодкого зранку, то лікар радить взяти фрукти або ягоди, які можна додати до основної страви.

Класичний сніданок має складатися з білкової та натуральної їжі. Саме вона надає відчуття ситості й енергію для організму, що дуже важливо для першої половини дня.

Микола Потатуркін розповідає, що для сніданку варто обрати м’ясо, яйця, кисломолочні сири. Урізноманітнити раціон варто домашніми салатами. Та найкращим сніданком дієтолог вважає каші, оскільки вони дуже добре засвоюються. Також можна обрати перші страви, наприклад, супи або борщі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button