Суспільство

Перезавантаження на природі: де відпочити на Чернігівщині

На території Чернігівщини є чимала кількість унікальних і цікавих місць для відпочинку на природі. До таких місць відносяться природні парки, у яких можна не тільки насолодитися природою, а й зустріти рідкісних, червонокнижних тварин та побачити історичні, природні й культурні памʼятки.

1. Мезинський національний природний парк

На території зосереджені значні площі лук та багато озер, знаходиться ціла низка прадавніх поселень, де збереглись залишки земляних укріплень, близько 50 памʼяток археології. Серед них знаменита Мезинська палеолітична стоянка, що існувала майже 20 тисяч років тому. Нині тут діє Мезинський археологічний науково-дослідний музей імені В. Є. Куриленка. Також до комплексу обʼєктів парку входять: Візит-центр Мезинського національного природного парку, два природоохоронні науково-дослідні відділення, будинки туриста «Затишок» та «Хотинський». Різні епохи та археологічні культури представляють памʼятки у селах Бужанка, Кирилівка, Свердловка, Радичів, Черешеньки. Доповнюють визначні місця парку близько трьох десятків памʼяток історії та культури.

Локація: Новгород-Сіверський р-н, Коропська ТГ.

Тел. (096) 234-36-19.

2. Парк природи «Беремицьке»

Цей парк є першим недержавним природоохоронним обʼєктом в Україні, що взаємодіє і бере участь у реалізації проєктів європейських фондів та національних парків, зокрема входить до мережі Rewilding Europe. На території парку облаштовані туристичні маршрути для проведення оглядових та тематичних екскурсій, а також є мінізоопарк, стайні, музей диких котів, вольєри для тварин, будиночки зі зручностями та наметовий кемпінг, зона для пікніків.

Локація: Остерська ТГ, с. Беремицьке.

Тел. (097) 582-66-33.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каналізаційний люк у Чернігові ремонтуватимуть спеціалісти з Сум

3. Дендропарк «Тростянець»

Дендропарк «Тростянець» знаходиться в однойменному селищі Чернігівської області, має загальнодержавне значення, входить до Ічнянського національного парку та визнаний памʼяткою садово-паркової архітектури середини XIX століття. Це чудове місце для сімейного відпочинку та єднання з природою в будь-яку пору року. Сюди можна приїхати на прогулянку або пікнік. Територією парку організовуються екскурсії. А ще він може стати чудовою локацією для фотосесії. У самому Тростянці працює приватний краєзнавчий музей, де можна окрім екскурсії, ще й замовити український обід з козацьким кулішем та чаєм із трав, продегустувати місцеві меди. Неподалік розташований Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», Сокиринський архітектурно-парковий комплекс — палац Галаганів, Густинський Свято-Троїцький монастир.

Локація: Парафіївська ТГ, с. Тростянець.

Тел. (068) 838-96-55.

4. Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»

Територія парку має виключно важливе значення як територія дикої природи, археологічної спадщини, історичного розвитку міста. На території розташований лісовий заказник «Ялівщина», а також ботанічна памʼятка природи «Сосна Василя Яловицького» (власника млина на річці Стрижень).

Поруч з парком є кафе та ресторани, а для любителів водних розваг можна орендувати катамарани на річці Стрижень (яка тече парком).

Локація: м. Чернігів.

Тел. (050) 465-41-58.

5. Ічнянський національний природний парк

На території парку росте багато рідкісних та малопоширених видів флори

України. Окрасою та своєрідною візиткою парку є весняні первоцвіти, такі як підсніжник білосніжний, проліски сибірський та дволистий, різні види рясту та інші. Привертає увагу також різноманітність тваринного світу. Багатство флори та фауни зумовлене розташуванням парку в межах лісової та лісостепової зон.

Територія парку облаштована пунктами для короткострокового відпочинку та більш тривалого(пропонується модульна споруда). Діє прокат туристичного спорядження.

Локація: Прилуцький р-н, м. Ічня.

Тел. (046) 332-51-75.

6. Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський»

Знаходиться у зонах мішаних лісів та лісостепу, двох еко-областей, а саме:

Європейської широколистяної лісової області та Європейсько-Сибірської лісостепової області. У дану територію входять ботанічні і гідрологічні заказники загальнодержавного та місцевого значення.

Локація: Вертіївська ТГ, с. Колісники.

Тел. (067) 368-08-19.

7. Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський»

Один із найбільших регіональних ландшафтних парків в Україні. На території виділяють 7 типів ландшафтів, серед яких піщана борова терасна рівнина, заплава Десни, Київське водосховище та інші. Тут є дуби, яким приблизно 500 років. У парку чимала кількість червонокнижних представників флори та фауни. Також, на території парку, у селі Отрохи розташований візит-центр «Міжрічинська пуща», де можна відвідати інтерактивний музей лісового побуту Полісся і за бажанням замовити екскурсії та тематичні тури.

Локація: Чернігівський р-н, Деснянська ТГ.

Тел. (093) 012-51-59.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button