Суспільство

Перша Пречиста: православне свято матері

У день Першої Пречистої православні храми Чернігова правлять літургії та молебні на честь свята. У народі його ще називають Обжинки, а в церковних книгах – Успіння Пресвятої славної Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії.

Своїми коренями свято сягає давніх часів. Священики розповідають, що, згідно з переказами, після Вознесіння Ісуса Пресвята Богородиця, яка жила в Ефесі, молилася про те, щоб швидше зустрітися зі своїм сином. Під час чергової молитви до неї нарешті явився Архангел Гавриїл і повідомив про те, що через три дні вона зустрінеться з Богом.

Цього дня біля ложа Богородиці, зібралися всі апостоли, аби попрощатися з нею та здійснити погребіння тіла. У цю мить по неї прийшов сам Господь, осяяний яскравим світлом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці: традиції та прикмети українців

Тіло Богородиці поховали в печері. За кілька днів її відкрили, аби Апостол Фома, який запізнився, мав змогу попрощатися, але тіла в печері вже не було. Тоді вони вирішили, що Пресвята Діва вознеслася на небо.

Священики кажуть, що цей день заведено проводити разом зі своєю родиною та приділяти увагу батькам, особливо своїй матері.

Ще статті по темі

Back to top button