Суспільство

Перший пішов: чернігівка розповіла про своє дебютне чергування «Підвези медика»

У Чернігові почала функціонувати Facebook-група, мета якої – допомагати містянам у період боротьби з коронавірусом. Її створила волонтер Жіночої сотні самооборони Світлана Корольова. Тут жителі міста публікують інформацію про те, хто чим може допомогти, та свої контакти.

Можна долучатися до двох акцій: «Підвези медика» та «Купи продукти літньому сусіду». Цього понеділка на своє перше чергування заступила чернігівська волонтерка Ольга Палькова-Свірчевська, вона перевозила лікарів. Першим пасажиром стала її мати.

«По-перше, я сьогодні зранку підвезла свою матір на роботу. Вона в мене медик. Я керувалася тим, що чим рідше людина контактує з навколишніми, тим менше в неї шансів заразитися коронавірусом. Я вже і так із нею контактую, тому навіть коли місто організує підвезення лікарів, я все одно доставлятиму її на роботу, адже це зменшить ризик підхопити вірус», – розповіла Ольга Палькова-Свірчевська.

Також вона заздалегідь розмістила на сторінці групи своє оголошення про готовність допомогти, і до пані Ольги одразу звернулися один лікар і дві медсестри. Вони обговорили маршрут і склали графік. Таким чином за один ранок волонтерці вдалося доставити чотирьох медпрацівників до Чернігівської районної лікарні, четвертої лікарні та тубдиспансеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові запустили чат «Підвези медика»

Пані Ольга розповіла, що поки міська влада налаштовує процес підвезення медиків, волонтери здійснюватимуть транспортування лікарів самотужки. Акція припиниться тільки тоді, коли потреба в ній зникне.

Вона також розповіла і про правила, яких мають дотримуватись усі волонтери, котрі перевозять медиків. Аби убезпечити себе та тих, кого транспортує, водій має обробити антисептиком своє авто, зокрема ручки, панель приладів, кермо, важіль коробки передач. Також він повинен мати нову маску та постійно тримати при собі дезінфектор.

Також бажано одягти окуляри.

90915580_668513683959375_8164665222615793664_n

Особливу увагу слід приділити провітрюванню. Найкращий спосіб – це відкрити середнє та заднє вікна, аби повітря краще циркулювало. Але необхідно впевнитися, що під час руху нікого не продує.

Є вимоги і до пасажира. Він також повинен бути у масці, яка повністю закриватиме ніс і рот. А от торкатись поверхонь голими руками небажано. Перед посадкою в машину пасажир має одягти одноразову рукавичку.

Аби витримати безпечну дистанцію між медиком і волонтером, першого краще розмістити на задньому сидінні.

Перевозити можна не більше одного пасажира за раз. Після кожної поїздки треба обробляти машину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські таксисти пропонують свої послуги безкоштовно

Волонтери зазначають, що сама по собі акція дуже ризикована, адже кожен лікар є потенційним носієм вірусу. Він може передатись і волонтеру. Тому якщо вже вирішили допомагати медикам, то варто мінімізувати власні контакти з навколишніми, а підвезення здійснювати в разі нагальної необхідності.

Так само існує ризик і зворотного зараження.

Тому волонтери закликають лікарів ставитись до цього з розумінням і викликати учасників акції лише в тому випадку, коли інших варіантів дістатися місця призначення немає.

90610205_1341532616234651_7834465736012595200_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button