Суспільство

Першолипневі реформи: що очікує на чернігівців у другому півріччі

1 липня 2019 року відзначилося низкою змін і нововведень, що стосуватимуться кожного українця. Одна з мало не найбільш обговорюваних – це зміни на ринку електроенергетики. Відтепер запрацює європейська модель, що передбачає усунення монополії держави в цій галузі. Суть змін полягає у конкурентних відносинах між відповідними підприємствами, а ціни на послуги формуватимуться на ринкових умовах.

Замість державного підприємства «Енергоринок» з’являться два нові: «Оператор ринку» та «Гарантований покупець».

Місяць розпочався ще й із приємних сюрпризів від уряду. Один із них – це підвищення пенсій. Проте на нього можуть розраховувати лише ті, хто має великий стаж – не менше ніж 30 років для жінок і не менше як 35 – для чоловіків. Таким чином, мінімальна пенсія для цієї категорії населення становитиме щонайменше 2 тисячі гривень, далі підвищення відбуватиметься в автоматичному порядку.

А от мінімальна пенсія тепер становитиме 1 564 грн. Таке підвищення стало наслідком зростання прожиткового мінімуму, загальний показник якого тепер – 1 936 грн. Для працездатних осіб він сягатиме 2 007 грн, а для пенсіонерів і тих, хто втратив працездатність, – 1 564. Встановлений прожитковий мінімум для дітей до 6 років – 1 669 грн, а вже з цього віку та до повноліття такий показник становить 2 118 грн.

Від цих показників залежатимуть усі виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зріс прожитковий мінімум і пенсії

Зміниться і розмір соціальної допомоги. Малозабезпечені сім’ї відтепер отримуватимуть кошти залежно від різниці в середньомісячному доході родини та прожиткового мінімуму. Найменші декретні виплати тепер становитимуть 501,75 грн. Соціальні виплати на дітей до 6 років нараховуватимуть у розмірі 1 444,15 грн, а до 18 років – 1 800,3 грн. Для повнолітніх дітей, які навчаються, – 1 705,95 грн.

Зростуть виплати і для тих, хто досяг віку 63 років, але не має достатньо трудового стажу. Такі люди отримуватимуть 1 564 грн. Аналогічні кошти виплачуватимуть інвалідам І, ІІ і ІІІ груп та матерям-героїням.

Із 1 липня, слідом за першим етапом медичної реформи, до України прийде другий. Тепер держава розпочне фінансування і вторинної ланки медичної допомоги. Сюди входитимуть консультації вузькопрофільних спеціалістів, аналізи та дослідження. Від початку місяця держава має покрити витрати на 56 видів діагностичних послуг.

А от оформлення документів тепер влетить у копійку. Так, зробити закордонний паспорт тепер коштуватиме 682 грн, замість 557,32. Його мають виготовити за 20 днів. А от якщо людина поспішає, та хоче зробити паспорт терміново, то для цього доведеться викласти 1 034 грн, хоча раніше така послуга коштувала 810,32 грн.

Звичайну ID-картку виготовлятимуть за 345 грн, а от така ж, але термінова коштуватиме уже 471 грн. Хоча раніше ціни на ці документи становили 279 і 366 гривень, відповідно.

За інформацією ДП «Документ», таке здорожчання має наповнити місцеві бюджети. А обумовлене воно 20 статтею Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», згідно з яким гранична вартість адміністративних послуг залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міграційній службі розповіли, коли зникнуть черги по біометричні паспорти

Тепер доведеться заощаджувати і на закордонних посилках. Із 1 липня за бандероль, дорожчу ніж 100 євро, доведеться заплатити податок, хоча раніше неоподаткована вартість закордонних товарів не мала перевищувати 150 євро.

Створюються нові умови і для власників електрокарів. Від початку місяця всі парковки України мають обладнати зарядками для електромобілів. Такий стандарт ухвалено в нових будівельних нормах. Відтепер подібними пристроями мають бути облаштовані щонайменше  5% паркомісць.

Ініціатори закону зазначають, що такі нововведення обумовлені зростанням попиту на цей вид транспорту. Так, від початку року він зріс на 67%, а загальна кількість автомобілів уже перевищила 13 тисяч.

А от фіскальна служба зобов’язала організації та підприємства, які займаються виробництвом, зберіганням, оптовою та роздрібною торгівлею пальним, отримувати відповідні ліцензії.

А на тих, хто ухилятиметься від отримання цих документів, накладатимуть штрафи, що сягатимуть від кількох тисяч до 1 мільйона гривень.

Варто додати й те, що 1 липня стало непересічним днем для цьогорічних абітурієнтів, оскільки він ознаменував початок вступної кампанії до вишів. Цього ж дня розпочалася реєстрація електронних кабінетів, через які вступники зможуть подавати свої документи до навчальних закладів уже з 10 числа цього місяця.

Ще статті по темі

Back to top button